Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifani delegaatioineen kuvattuna Uspenskin katedraalin edustalla. Kuvassa vasemmalta Helsingin hiippakunnan teologinen sihteeri Jelisei Heikkilä, isä Sergiy Berezhnoy Kiovasta, metropoliitta Jevstrati Ukrainasta, Roman Labinskyi, Kiovan ja koko Ukrainan meteopoliitta Epifani, seurueen tulkki sekä Oulun metropoliitta Elia. Kuva: Andrey Sydor

19.12.2023

Historiallisen vierailun aluksi Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo ja metropoliitta Epifani julkaisivat yhteisen paimenkirjeen. Kirje oli osoitettu erityisesti ukrainalaisille pakolaisille Suomessa, ja siinä todetaan muun muassa:

”Kirkkojemme päämiehinä rukoilemme palavasti oikeudenmukaista ja kestävää rauhaa Ukrainaan. Muistamme rukouksissamme erityisesti heitä, jotka jäivät kotimaahansa hädän hetkellä, jotka puolustavat maansa vapautta, kansaansa, elämän arvokkuutta sekä lastensa ja lastenlastensa tulevaisuutta. Nämä urheat ja itsensä uhraavat ihmiset – miehet ja naiset, vanhukset ja nuoret – ovat esikuvia jokaiselle.

Tänään Ukraina, kuten Raamatun Raakel, itkee lapsiaan, jotka eivät ole enää läsnä (Jer. 31:15; Matt. 2:18): kuolleita, vangittuja, pakkosiirrettyjä, kateissa olevia sekä niitä miljoonia, jotka ovat joutuneet jättämään synnyinmaansa ja etsimään turvaa diasporasta.

Vakuutamme teille, että vaikka olettekin ylittäneet monen maan rajat tänne saapuessanne, uskon siteet yhdistävät Ukrainan ja Suomen ortodoksiset kirkot. ”

Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifani ja Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo julkaisivat yhteisen paimenkirjeen, joka oli osoitettu ukrainalaisille pakolaisille Suomessa. Kuva: Andrey Sydor

Metropoliitan kanssa Suomeen saapuivat Ukrainan ortodoksisesta kirkosta myös metropoliitta Jevstrati, diakoni Andriy Sydorja Roman Labinskyi. Myös Suomessa vuosi sitten vieraillut isä Sergiy Berezhnoy Kiovasta on maassamme uusintavierailulla. Isä Sergiy kertoi tuolloin Venäjän hyökkäyssodan alun järkyttävistä tapahtumista Aamun Koiton haastattelussa.

Vierailtuaan Turussa Pyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkossa seurue matkusti Helsinkiin, missä metropoliitta Epifani ja piispa Pavlo Shvarts tarjosivat perjantaina 15.12. katsauksen Ukrainan kirkkojen ajankohtaiseen tilanteeseen. Samalla kuultiin myös Kirkon ulkomaanavun ja Suomen ortodoksisen kirkon kansainvälisen diakonian ja lähetyksen järjestö Filantropia ry:n toiminnasta Ukrainassa.

Filantropian toiminnanjohtaja Riina Nguyen vastaanotti Ukrainan ortodoksisen kirkon ansiomitalin Helsingissä 15. joulukuuta. Kuva: Andrey Sydor

Metropoliitta Epifani myönsi Filantropia ry:n toiminnanjohtaja Riina Nguyenille Ukrainan ortodoksisen kirkon tunnustuksen, Pyhän suurmarttyyri ja parantaja Panteleimonin ansiomerkin kiitoksena Filantropian tekemästä työstä Ukrainan kansan hyväksi.

Ukrainan kriisiapukeräykseen on lahjoitettu yhteensä 175 000 euroa, mikä on suurin Filantropian yksittäisen keräyksen koskaan keräämä summa. Lahjoituksia on välitetty Ukrainaan joka kuukausi koko sodan ajan, ja varoja on käytetty erityisesti ruokaan ja perustarvikkeisiin.

Marraskuun lopussa pidetty Suomen ortodoksisen kirkon kirkolliskokous päätti neljän vuoden hankkeesta ukrainalaisten pakolaisten kotoutumisen tukemiseksi Suomessa. Filantropia tulee toimimaan hankkeen pääkoordinaattorina vuosittaisen 130 000 euron määrärahan turvin.

Myöhemmin perjantaina metropoliitta Epifani vieraili Espoossa Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkossa. Paikalla oli paitsi Helsingin ortodoksisen seurakunnan papistoa, myös ukrainalaisia. Tilaisuus alkoi kello klo 17 toimitetulla litanialla.

Seurakuntamme papisto otti metropoliitta Epifanin vastaan Tapiolan kirkossa. Kuva: Vlada Wahlsten

 

Lauantaina 16.12. metropoliitta Epifani osallistui liturgiaan Uspenskin katedraalissa. Palvelukseen osallistuvat myös arkkipiispa Leo, Oulun metropoliitta Elia ja Haminan piispa Sergei. Päivä oli juhlava toisellakin tavalla, sillä tuolloin tuli kuluneeksi 22 vuotta arkkipiispa Leon intronisaatiosta eli arkkipiispan istuimelle nousemisesta.

Uspenskin katedraalisssa Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifani sai arkkipiispa Leolta Pyhän Karitsan ritarikunnan 1. luokan komentajamerkin, metropoliitta Jevstrati niin ikään komentajamerkin, pastori Sergiy Berezhnoy 1. luokan ritarimerkin sekä diakoni Andriy Sydor ja Roman Labinskyi Pyhän Karitsan ritarikunnan mitalit.

Arkkipiispa Leo antoi lisäksi metropoliitta Epifanille samanlaisen evakko Kristus -enkolopionin, jollaisen hän oli antanut lahjaksi Ekumeeninen patriarkka Bartolomeokselle ja kaikille Suomen ortodoksisen kirkon autonomian 100-vuotisjuhlaan osallistuneille piispoille.

Metropoliitta Epifani lahjoitti myös Kristus pakolaisena aiheisen enkolpioinin sekä keltaisen Ukrainassa käsityönä tehdyn epitrakiilin.

Arkkipiispa Leo nosti opetuspuheessaan esille maittemme välisen yhteyden ja Ukrainan kansan taistelun Venäjän hyökkäyssodan alla:

”Ukrainaa ja Suomea yhdistävät maittemme sijainti idän ja lännen kristillisyyden rajalla. Me molemmat olemme tietoisia historiamme kipeistä kohdista. Muun muassa Uspenskin katedraalin eräs rakastetuimmista pyhistä on marttyyrina Stalinin vainoissa Neuvostoliitossa kuollut entinen katedraalin kirkkoherra Aleksander Hotovitski. Hän oli syntyisin Ukrainan Kremenetskistä, opiskeli Volynian hengellisessä seminaarissa ja päätyi Suomeen monien vaiheiden kautta. Myös tässä katedraalissa olevalla rakastetulla ihmeitätekevällä Kozelštštanin Jumalanäidin ikonilla on ukrainalaiset juuret. Se on alun perin painettu Poltavassa vuonna 1885 ja on Ukrainan Kozelštšanin luostarissa olevan ikonin jäljennös.

Me ortodoksit Suomessa tiedämme myös jotain vastoinkäymisistä ja kärsimyksistä, muttemme osaa kuvitellakaan sitä helvetillistä todellisuutta ja piinaa, jota ensin Neuvostoliiton terrori toi ukrainalaisille veljillemme ja sisarillemme Holodomorin kansanmurhassa, ja nyttemmin Venäjän täysimittaisessa hyökkäyssodassa. Näiden silmittömien terroritekojen uhreiksi joutuneiden nimet ovat kirjoitetut ”taivaan kirjaan”.”

Uspenskin katedraalin liturgia lähetettiin suoratoistona seurakunnan YouTube-kanavalle, ja sitä voi seurata taltiointina.

Ortodoksisen ja luterilaisen kirkon johtajien vierailua Ukrainasta isännöivät yhdessä Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma.

Vierailun kesto oli 14.–16. joulukuuta 2023.

 

Teksti: Vlada Wahlstén ja Susanna Somppi. Lähde: Aamun Koitto

Kuvat: Andrey Sydor ja Vlada Wahlsten