22.7.2020

Seurakunnan Kaunisniemen leirikeskuksen kirkko Lopella on pyhitetty Apostoli Jaakobin ja Herran äidinäidin, pyhän Annan kuolonuneen nukkumisen muistolle. Pyhäkön praasniekkaa eli temppelijuhlaa vietetäänkin 25.7. Herran äidinäidin pyhän Annan kuolonuneen nukkumisen päivänä. Juhlan merkityksestä voi lukea tarkemmin täältä.

Yleensä Kaunisniemen tai tuttavallisemmin Lällyn praasniekka on suuri juhla ja tapahtuma erityisesti lapsiperheille ja nuorille, sillä Kaunisniemessä järjestetään perinteisesti praasniekkaleiri ja muutenkin lukuisia leirejä kesäkaudella Tänä vuonna koronaviruspandemiasta ja sen myötä asetetuista rajoitustoimista johtuen Kaunisniemen leirikeskuksen praasniekkaa vietetään kuitenkin tyystin toisenlaisella tavalla – YouTuben kautta verkossa.

Leirikeskuksen pihapiirissä ei voinut järjestää ulkojumalanpalvelusta Kaunisniemen leirikeskuksen meneillään olevien muutostöiden vuoksi. Kaunisniemen leirikeskukseen johdetaan parhaillaan maalämpöä ja jätevesiä johdetaan Lopen jätevesijärjestelmään. 

 

Kirkosta virtuaaliesittely

Suomen ortodoksisen kirkon kanavalla YouTubessa on julkaistu Kaunisniemen leirikeskuksen esittelyvideo, jonka voit katsoa joko tästä linkistä tai klikkaamalla alla olevaa kuvaketta.

 

Videolla kasvatuksen pappi Sergei Petsalo esittelee pyhäkköä. Juhlan troparin ja kontakin laulavaa Uspenie kvartetti.

Videoesittely on osa ”Tervetuloa kirkkoomme” videosarjaa, jossa esitellään Helsingin hiippakunnan pyhäkköjä niiden temppelijuhlien yhteydessä. Sarjan kuvaamisesta ja editoinnista vastaa ylidiakoni Andreas Salminen Helsingin hiippakunnasta.

Tervetuloa kirkkoomme – videosarjassa on aiemmin esitelty Helsingin ortodoksisen seurakunnan pyhäköistä Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko Tikkurilassa, Pyhän Kolminaisuuden kirkko Helsingissä ja Metsolan tsasouna Lohjalla sekä pyhien apostolienvertaisten Vladimir Kiovalaisen ja Magdalan Marian kirkko Hangossa.

Praasniekkaa verkossa – liturgia lähetetään suoratoistona 25.7. kello 10

Kaunisniemen leirikeskuksen kirkosta lähetetään juhlaliturgia suoratoistona lauantaina 25.7. kello 10 Suomen ortodoksisen kirkon YouTube-kanavalla, ja sitä voi seurata alla olevasta kuvakkeesta tai tästä linkistä.

 

Praasniekkaohjelmaa seurakunnan Facebook -sivulla 25.7. kello 12

Jumalanpalveluksen päätteeksi on myös luvassa praasniekkaohjelmaa seurakunnan Facebook-sivulla kello 12 aikaan. Suorana lähetettävässä ohjelmassa on ainakin kasvatuksen kanttori Joakim Pietarisen vetämä laululeikki ja kasvatuksen papin, isä Sergei Petsalon puhe. Virtuaalijuhlan kesto on noin 15 minuuttia.

 

Tervetuloa mukaan yhteiseen juhlaan verkossa!


Praasniekalla eli temppelijuhlalla tarkoitetaan pyhäkön nimikkojuhlaa. Jokainen ortodoksinen pyhäkkö on pyhitetty tietylle pyhälle tai kirkolliselle juhlalle. Jokaisella kirkolla on ortodoksisessa kalenterissa näin oma juhlapäivänsä, jota pidetään pääsiäisen jälkeen pyhäkön ja tämän alueen suurimpana juhlana. Praasniekkaan kuuluu liturgian lisäksi vedenpyhitys sekä yleensä yhteinen jumalanpalveluksen päätteeksi yhteinen juhla.

Kategoriat Uutiset