Kaunisniemen leirikeskus yläilmoista kuvattuna. Arkistokuva vuodelta 2012.

25.6.2020

Kaunisniemen leirikeskukseen on tulossa maalämpö ja jätevedet johdetaan Lopen kunnan jätevesijärjestelmään.

Urakat aloitettiin toukokuussa ja ne tehdään kesän aikana.

– Kaunisniemen leirikeskuksen osalta seurakunnasta tulee aiempaa vihreämpi, seurakunnan kiinteistöpäällikkö Kaj Rosenberg iloitsee.

Maalämpö tulee vähentämään merkittävästi leirikeskuksen energiankulutusta ja minimoimaan erityisesti polttoöljyn käyttöä.

– Energian tarve putoaa noin kaksi kolmasosaa. Öljyä tullaan käyttämään ehkä prosentti siitä, mitä on tähän saakka käytetty. Leirikeskuksessa tulee menemään jatkossa yksi tai kaksi kuutiota polttoöljyä vuodessa, kun ennen on mennyt keskimäärin 40-50 kuutiota, kuvailee muutoksen merkitystä seurakunnan kiinteistöpäällikkö Kaj Rosenberg.

Urakan valmistuttua kaikki leirikeskuksen rakennukset sekä lämmin vesi tullaan lämmittämään maalämmöllä. Tähän saakka leirikeskus on toiminut ainoastaan polttoölyllä. Lopen kunnassa sijaitseva leirikeskus rakennettiin lahjoitusvaroin vuonna 1963.

– Käyttäjät eivät tule kuitenkaan näkemään tätä merkittävää muutosta millään tavalla. Tämä tulee kuitenkin vähentämään seurakunnan leirityöntekijöiden työtä huomattavasti, kun öljynpolttimoista ei tarvitse enää huolehtia, kertoo Rosenberg.

Myös jäteveden osalta muutos tulee olemaan huomattava. Kaunisniemen leirikeskuksessa on ollut tähän saakka oma biologinen vanha jätevedenpuhdistamo

– Olemme käsitelleet tuhat kuutiota jätevettä vuodessa. Se on työllistänyt meitä paljon. Puhdistettu jätevesi on imeytetty tontille erilliseen imeytyskenttään. Nyt puhdistamo puretaan pois.

Jäteveden johtaminen Lopen kunnan jätevesijärjestelmään on ekologinen vaihtoehto seurakunnalle.

– Se ei edes vaadi meiltä paljoa työtä. Kaivamme vain puolitoista kilometriä putkia varten ja liitymme jätevesijärjestelmään päätien varrella.

Samalla seurakunta tarjoaa leirikeskuksen naapureille mahdollisuuden omalla kustannuksellaan liittyä mukaan jätevesijärjestelmään.

– Kun lerikeskusken tontilla poltetaan yli neljäkymmentätonnia vähemmän öljyä ja jätevedet viedään muualle, niin kyllä se on suuri asia koko alueelle ja yhteisölle, linjaa Rosenberg.

Kuten kaikki fossiilisten polttoaineiden käyttö, myös öljynpoltto tuottaa päästöjä. Hiilidioksiidipäätöt tulevat vähenemään huomattavasti, jopa murto-osaan aiemmasta.

– Seurakunta teki päätöksen siirtymisestä ekologisempaan vaihtoehtoon. Tämä on seurakunnan tekemä pieni paikallinen teko.

Urakan suunnittelu ja valmistelu on vienyt seurakunnalta parisen vuotta.

Kaunisniemen leirikeskuksen tiloja on kohennettu viime vuosina. Leirikeskukseen rakennettiin muun muassa vuonna 2016 esteetön majoitusrakennus.

Leirikeskus on reilun viidenkymmenen vuoden ajan palvellut seurakuntalaisia, ja siellä on järjestetty vuosittain kymmeniä lasten- ja nuorten leirejä, kristinoppileirejä ja diakonian virkistysleirejä sekä muuta seurakunnan toimintaa. Leirikeskusta on vuokrattu varaustilanteen niin salliessa myös ulkopuolisille. Koronaviruspandemian vuoksi leiritoiminta on ollut kevään ajan tauolla ja lukuisia leirejä on peruttu heinäkuun loppuun saakka tai siirretty myöhempään ajankohtaan.

Kategoriat Uutiset