Isä Mikael Sundkvist suunnitteli maalauksia yhdessä taiteilija Juri Mitroshinin kanssa. Kuva: Esko Jämsä

5.11.2020

Kristuksen taivaaseenastumisen kirkossa pidettiin vastikään varsin tylsältä kuulostava tilaisuus: vastaanottotarkastus.

Todellisuudessa viralliselta kalskahtava termi tarkoitti lopulta kaikkea muuta kuin tylsyyttä. Tikkurilan pyhäkkö sai uudet, upeat kattomaalaukset, jotka luovutettiin virallisesti käyttöön lokakuussa.

Pyhäkön uudet kattomaalaukset ovat taiteilija Juri Mitroshinin käsialaa, samoin kuin ikonostaasin ja seinien koristemaalaukset. Vastaanottotarkastuksen yhteydessä isä Mikael Sundkvist toimitti kiitosrukoushetken.

”Jo kirkon rakentamisvaiheessa olivat olemassa suunnitelmat koko kirkon maalaamiseksi. Silloin asia jäi muiden kuin alttaritilan osalta. Nyt tehtiin suunnitelmat neljän seinän ja katon maalaamiselle – kuitenkin niin, ettei koko pinta peittyisi”, kertoo isä Mikael.

Tikkurilan pyhäkön ikosnostaasin puuveistokset ovat Grigory Likhterin tekemiä. Vuonna 2001 kirkkoon saatiin myös Alexander Wikströmin lasimaalauksia.

Herramme Jeesus Kristus katselee pappia yhdessä pyhien kanssa, kun tämä kääntyy kohti kirkkokansaa jumalanpalvelusta toimittaessaan.  Isä Mikael nimesi juuri tämän maalauksen henkilökohtaiseksi suosikikseen. Kuva: Esko Jämsä

Kirkkomaalausten osalta suunnitelma on arkkipiispan, kirkkoherran sekä kirkollishallituksen hyväksymä.

Kuitenkin on otettava huomioon niinkin maallinen asia kuin raha. Tikkurilan kirkolle on testamentattu varoja, jotka riittivät tällä erää pyhäkön itä- ja länsiseinän sekä katon maalauksiin.

Idän puolella kuvataan Kristuksen tuonelaan astuminen, kaksi kerubia sekä teksti Psalmista 93:1: ”Herra on pukeutunut, vyöttäytynyt voimaan.”

Lännessä katsoja näkee Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen sekä rivin pyhiä, joiden keskellä seisoo Kristus.

Kuvattuna on viisi mies- ja viisi naispyhää: pappismarttyyri Aleksander Hotovitski, marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalainen, pyhittäjä Johannes Valamolainen, pyhittäjä Porfyrios Kausokalivialainen ja pyhittäjä Sofroni Essexiläinen.

Naispyhistä maalaukseen on valittu pyhä Anna Novgorodilainen, autuas Ksenia Pietarilainen, pyhä Matrona Moskovalainen, marttyyri Maria Pariisilainen ja pyhä Sofia Kleisouralainen, sekä lisäksi teksti Hebr. 2:13: ”Tässä me olemme, minä ja lapset, jotka Jumala minulle antoi.”

Taiteilija Juri Mitroshinin kädenjälki näkyy joka puolella Tikkurilan pyhäkössä. Kuva: Esko Jämsä

Käytännön suunnittelutyö tapahtui isä Mikaelin ja Juri Mitroshinin kesken, mutta isä Mikael kuunteli myös seurakuntalaisten ja pyhäkön henkilöstön näkemyksiä. Isä Mikael valitsi maalausten tekstit.

Kattomaalausten teko kesti kesäkuusta 2020 lokakuun puoliväliin 2020.

Isä Mikaelin oma suosikkimaalaus on pyhien rivi. Pyhät katsovat suoraan isä Mikaelia, kun hän kääntyy kohti kirkkokansaa jumalanpalvelusta toimittaessaan.

Vastaanottotarkastuksen yhteydessä isä Mikael toimitti kiitosrukoushetken vain muutaman henkilön läsnä ollessa. Kuva: Esko Jämsä

Tikkurilan pyhäkön kehittäminen ei lopu tähän, päinvastoin.

”Kirkkoon tulee nyt syksyllä myös induktiosilmukka sekä pari kaiutinta eteisen ja seurakuntasalin puoleen. On mukava olla mukana kehittämässä jo ennestään kaunista ja toimivaa pyhäkköä.”

Kirkko toteutettiin alun perin Tapiolan pyhäkölle tehtyjen, rakennusarkkitehti Arvo Sorsan piirustusten pohjalta.

Nykyinen Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo vihki kirkkorakennuksen 7.9.1997 Kristuksen taivaaseen astumisen muistolle.

Teksti: Susanna Somppi

Tikkurilan kirkko toteutettiin alun perin Tapiolan pyhäkölle tehtyjen piirustusten pohjalta. Nykyinen Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo vihki kirkkorakennuksen Kristuksen taivaaseen astumisen muistolle syyskuussa 1997. Kuva: Esko Jämsä

Kategoriat Uutiset