Tatjana Wilenius johtamassa hautausmaan kirkon kuoroa pyhän profeetta Elian kirkon 60-vuotistemppelijuhlassa vuonna 2018. Kuva: Miro Järnefelt

12.6.2023
Kanttori ja kuoronjohtaja sekä sururyhmän perustaja Tatjana Wilenius siirtyi ajasta ikuisuuteen lauantaina 10. kesäkuuta 2023. Wilenius oli toiveidensa mukaisesti kuolinhetkellä kotonaan läheistensä ympäröimänä.

 

Tatjana Wilenius oli kirkkomme ensimmäisiä naiskanttoreita. Hän toimi ennen eläkkeelle siirtymistään vuodesta 1981 vuosikymmeniä Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa kanttorina Järvenpään kirkossa ja myös Helsingin hautausmaan kirkossa. Wilenius johti lukuisia kuoroja, kuten perustamaansa ruotsinkielistä Mariam-kuoroa ja Slaava-kuoroa. Wilenius jatkoi kanttorin tehtävissä myös eläkkeelle siirtymisen jälkeen.

 

Tatjana Wilenius toimi seurakunnassamme vuodesta 2004 aivan viime vuoteen saakka vapaaehtoisena kanssakulkijana ja ohjaajana sururyhmässä läheisenä menettäneille. Hän oli perustanut edelleenkin seurakunnassamme kokoontuvan ja diakoniatyöhöömme kuuluvan suruyhmän yhdessä Okko Balagurinin kanssa.

 

Vuonna 2014 tehdyssä sururyhmää koskevassa haastatteliussa Tatjana Wilenius kuvasi koskettavalla tavalla uskoaan rukoukseen ja Kristukseen kuoleman voittajana: ”Sanon usein surevalle, että olen hänen kanssaan esirukouksissa. Rukouksen silta on rakkauden silta. Sururyhmässä annetaan suuri merkitys sanoille Kristus on Elämän Antaja ja Kuoleman Voittaja.”

 

Tatjana Wileniuksen muistoksi toimitettiin panihida Helsingissä hautausmaan kirkossa maanantaina 12. kesäkuuta. Kirkko täyttyi seurakuntalaisista ja  kuorolaisista, jotka saapuivat kunnioittamaan rakkaan opettajansa ja kanssakulkijansa muistoa.

Tatjana Wilenius siunataan haudan lepoon Helsingissä hautausmaan kirkossa lauantaina 17. kesäkuuta kello 13. Pyhän profeetta Elian kirkossa toimitetaan kello 9 alkaen liturgia. Kaikki halukkaat voivat osallistua yhteiseen kuorolauluun liturgiassa. Kello 13 alkaen toimitetaan siunaustilaisuus ja hautaus. Tatjana Wileniuksen toiveen mukaisesti hautauksen toimittavat kolme pappia: isä Juha Hirvonen, papa Paul Hesse sekä isä Damaskinos. Tatjana Wilenius on myös toivonut, että hautauksessa laulaa kanttoreiden kuoro. Kuoroa tulee johtamaan kanttori Irina Tchervinskij-Matsi. Tatjana Wilenius on myös toivonut, ettei hänen hautaukseen tuoda kukkalaitteita, vaan kaikki saattajat laittavat ruusun hänen arkkuunsa. Hautaustilaisuus on kaikille avoin.

 

”Saata oi Kristus sinun palvelijasi Tatjanan sielu lepoon, pyhien joukkoon, missä ei ole kipua, ei surua, eikä huokauksia, vaan on loppumaton elämä.”

Tatjana Wilenius kuvattuna Helsingissä Kotikirkossa vuonna 2014 vainajien muistopöydän äärellä. Kuva otettu sururyhmästä kertovaan haastatteluun Ortodoksiviestiin. Kuva: Vlada Wahlsten
Kategoriat Ajankohtaista Uutiset