Kamarikuoro Krysostomos. Kuva: Sonja Joutvuo

3.10.2022

Sunnuntaina 9.10.2022 klo 14.00 Uspenskin katedraalissa on tarjolla korkeatasoista kamarikuoromusiikkia kahden kuoron voimin, kun turkulainen Key Ensemble ja valtakunnallisesti toimiva Kamarikuoro Krysostomos yhdistävät voimansa. Ehtooveisut-nimisessä konsertissa kuullaan kuoroja Mikko Sidoroffin johdolla yhdessä ja erikseen.

Konsertin nimiteoksena on Mikko Heiniön sävellys Ehtooveisut, kuorojen yhteinen tilausteos, joka saa kantaesityksensä 8.10. Turun Betel-kirkossa sekä 9.10. Uspenskin katedraalissa.  Säveltäjä Mikko Heiniö kuvailee teostaan näin: ”Ehtooveisuni neljä osaa tarjoavat neljä erilaista näkökulmaa yhteen ja samaan valamolaiseen sävelmään ja tekstiin.”

Konsertissa kuullaan myös toinen kantaesitys, kun Kamarikuoro Krysostomos esittää kuoronjohtaja ja säveltäjä Mikko Sidoroffin ruotsinkielisen teoksen Tre heliga hymner. Lisäksi Krysostomos laulaa Juhani Komulaisen ja Arttu Punkkisen sävellyksiä.

Kuorot esittävät lisäksi yhdessä osia Lauri Mäntysaaren teoksesta Kokoyön vigilia, joka on alun perin Kamarikuoro Krysostomokselle sävelletty tilausteos ja jota molemmat kuorot ovat ansiokkaasti esittäneet. ”Teoksen laajuuden ja runsaan soinnin takia sen esittäminen isommalla kokoonpanolla on suotavaa, ja tässä konsertissa – kahden kuoron voimin – tämä sävellys pääsee ehdottomasti oikeuksiinsa”, toteaa kuoronjohtaja Sidoroff.

Key Ensemble tuo konserttiin myös läntisen kirkon musiikkia esittämällä Frank Martinin Kaksoiskuoromessun, jota sveitsiläinen säveltäjä piti omana musiikillisena uskontunnustuksenaan. Sävellys lukeutuu 1900-luvun kuorokirjallisuuden merkittävimpiin teoksiin.

Kuoronjohtaja Mikko Sidoroff on innoissaan kuorojen yhteiskonsertista. ”Olen kiitollinen, kun olen päässyt johtamaan tätä mahtavaa projektia yhdessä Kamarikuoro Krysostomoksen ja Key Ensemblen kanssa. Vuonna 2020 Mikko Heiniöltä tekemämme yhteistilaus viitoitti tien tälle projektille, ja nyt pandemian toivottavasti hellittäessä olemme päässeet itse asiaan yhdistämällä voimamme. Yhdessä olemme enemmän!” iloitsee Sidoroff.

Ehtooveisut – Kamarikuoro Krysostomoksen ja Key Ensemblen yhteiskonsertti sunnuntaina 9.10. klo 14.00 Uspenskin katedraalissa (Kanavakatu 1, Helsinki). Yhteiskonserttia johtaa Mikko Sidoroff. Liput 20/15/10 € ennakkoon osoitteesta https://kamarikuorokrysostomos.fi/lipputilaus-konserttiin/ tai tuntia ennen ovelta.

Key Ensemble kuvattuna kallioilla Turun kirkko taustalla. Kuva: Suvi Innilä
Kategoriat Ajankohtaista