Jumalansynnyttäjä Kaikkien murheellisten ilo - ikoni seurakuntamme vanhimmassa pyhäkössä, Pyhän Kolminaisuuden kirkossa Helsingissä. Kuva: Khrystyna Martyniuk. Teksti: Vlada Wahlsten

23.10.2023

24.10.  kirkossamme muistetaan Jumalansynnyttäjän Kaikkien murheellisten ilo -ikonia. Helsingin ortodoksisen seurakunnan diakonia viettää ikonin muistopäivänä juhlapäiväänsä. Diakoniatyön tunnuksena on jo pitkään käytetty juuri Kaikkien murheellisten ilo ikonia.  Ikonin juhlapäivä osuu samalla YK:n päivään, joka on yleinen rauhan ja ihmisoikeuksien sekä kansainvälisen vastuun rukouspäivä. 

Kaikkien murheellisten ilo -ikonissa Herramme Jeesuksen Kristuksen äiti Maria eli Jumalanäiti esitetään kokovartalokuvana. Häntä ympäröivät kaikkinaisissa kärsimyksissä olevat ihmiset: vaatettamattomat, sorretut, nälkäiset ja hätää kärsivät. Heidän lähelleen kuvataan usein enkeleitä, jotka osoittavat ihmisille Jumalanäitiä, joka auttaa jokaista hädässä olevaa.

Näin ikoni kutsuu meitä toteuttamaan Jumalan tahtoa, rakastaa lähimmäisiämme ja seuraamaan siten Jumalansynnyttäjän viitoittamaa tietä kohti Kristusta. Ikonin yläosassa näemmekin itse Kristus kaikkivaltiaan.

Ikonin sanoma sopiikin saumattomasti yhteen rauhan ja oikeudenmukaisuuden sanoman sekä juuri alkaneen ekumeenisen vastuuviikon kanssa. Ikonissa Neitsyt Maria toimii meille esimerkkinä ja muistuttaa meidän jokaisen kristityn tehtävästä auttaa lähimmäisiämme. Kuten Kristuksen viimeisen tuomion vertauksesta voimme lukea:
”Minun oli nälkä, ja te annoitte minulle ruokaa. Minun oli jano, ja te annoitte minulle juotavaa. Minä olin koditon, ja te otitte minut luoksenne. Minä olin alasti, ja te vaatetitte minut. Minä olin sairas, ja te kävitte minua katsomassa. Minä olin vankilassa, ja te tulitte minun luokseni.’… ’Totisesti: kaiken, minkä te olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle.” (Matt. 35-36, 40).

Ikonin nimi ja teema voivat Ukrainasta ja Gazasta tulvivien sotauutisten keskellä tuntua entistäkin ajankohtaisimmalta.

24.10. seurakunnassamme toimitetaan liturgia kello 6:30 Myllypuron kappelissa sekä kello 9 Pyhän Kolminaisuuden kirkossa Helsingissä.

Valtiatar Neitsyt, me kaikki sukupolvet kiiruhdamme suojeulkseesi. Valaise synnyttämäsi valkeudella meidät, syntiset palvelijasi, jotka hartaasti rukoilemme ja kumarramme sinua ja pyydämme maailmalle rauhaa ja sieluillemme suurta armoa.” (Eksapostilario)

YK:n päivänä järjestetään Helsingissä rauhan konsertti Lauluja rauhasta.

Pyhiesi rukouksien tähden Herra Jeesus Kristus armahda meitä. Aamen.