Vuoden 2019 praasniekan ristisaatto. Kuva: Tiina Ryynänen.

9.8.2021

Elokuun puolessavälissä vietetään Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen juhlaa, Uspenieta. Neitsyt Marian kuolonuneen nukkuminen muistuttaa meitä pelastustyön saattamisesta loppuun ja tulemisesta kaikkien luotujen osaksi.

Uspenskin katedraalin praasniekka 14.–15.8.2021

Helsingin ortodoksisen hiippakunnan ja Helsingin ortodoksisen seurakunnan pääkirkko Uspenskin katedraali on pyhitetty Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian kuolonuneen nukkumisen muistolle. Katedraalin temppelijuhlaa eli praasniekkaa vietetään vuosittain elokuun 15. päivänä.

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo pitää opetuspuheen sunnuntain 15.8. klo 10 liturgiassa Uspenskin katedraalissa. Palveluksen toimittaa katedraalin papisto kirkkoherra Markku Salmisen johdolla.

Liturgiassa laulaa Uspenie-kvartetti, johon kuuluvat Varvara Merras-Häyrynen, sopraano, Larissa Qvintus-Petsalo, altto, Elia Pietarinen, tenori ja Rikhard Dahlström, basso.

Jos praasniekkaan ei pääse osallistumaan paikanpäälle, niin juhlaviikonlopun ohjelma on seurattavissa seurakunnan YouTube-kanavalla. Lisäksi sunnuntain klo 10 liturgia televisioidaan (TV 1). Televisiolähetystä voi seurata myös Yle Areenassa. Katsojan on aiheellista huomioida se, että liturgiasta televisioidaan vain ensimmäinen tunti. Sen sijaan Digital Palola Oy:n tuottamassa YouTube-lähetyksessä sunnuntain juhlaliturgia suoratoistetaan kokonaisuudessaan.

Juhlaviikonlopun verkkolähetykset

Sunnuntain 15.8. klo 10 liturgia on seurattavissa reaaliaikaisesti seurakunnan YouTube-kanavalla ja oheisen kuvakkeen kautta:

Lauantain 14.8. klo 17 vigilia on seurattavissa reaaliaikaisesti seurakunnan YouTube-kanavalla ja oheisen kuvakkeen kautta:

Jumalanäidin kuolonuneen nukkumisen juhlapäivän ristisaatto

Tänä vuonna ristisaatossa kuljetaan Pyhän Kolminaisuuden kirkolta Uspenskin katedraaliin, jossa toimitetaan akatistos Jumalansynnyttäjälle kahdella kielellä. Ristisaattoon osallistuvat papisto ja lauluryhmät molemmista kirkoista.

Saaton aikana toimitetaan rukouspalvelusta Jumalansynnyttäjälle kahdella kielellä. Ristisaatossa kannetaan mukana Jumalansynnyttäjän hautaikonia Uspenskin katedraalista.

Ristisaaton ohjelma sunnuntaina 15.8.

Klo 16 Ristisaatto lähtee Pyhän Kolminaisuuden kirkosta (Unioninkatu 31, Helsinki).

Noin klo 16.30 Ristisaatto päättyy Uspenskin katedraaliin (Kanavakatu 1, Helsinki), jossa toimitetaan akatistos Jumalansynnyttäjälle kahdella kielellä.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Teksti: Anu Miller
Kuvat: Tiina Ryynänen

 

Kategoriat Kirkkovuosi Uutiset