31.7.2023

Elokuussa ortodoksisessa kirkossa vietetään Jumalanäidin paastoa. Kirkkovuoden viimeinen paastojakso alkaa elokuun ensimmäisenä päivänä ja päättyy Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen juhlaan, jota vietetään 15. päivänä elokuuta.

Jumalansynnyttäjän asema ihmiskunnan pelastushistoriassa on aivan keskeinen. Pyhän Hengen armosta hän tuli raskaaksi, kantoi kohdussaan Kristus-lasta ja synnytti ihmiskunnan pelastajan. Me kutsummekin Neitsyt Mariaa Jumalansynnyttäjäksi.

Pyhää Jumalanäiti on ihmisistä ensimmäinen ja taivaan valtakunnan Kuningatar. Hänen ainutlaatuisen asemansa vuoksi uskomme, että voimme kääntyä hänen puoleensa ja anoa hänen rakkauttaan ja esirukouksiaan elämällemme. Kristuksen äitinä hänen esirukoustensa voima on suuri, ja sen vuoksi kaikki ortodoksiset kristityt turvautuvat ja luottavat häneen. Maria on paitsi esirukoilija myös esikuva ihmisen ja Jumalan välisestä yhteydestä.

Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen juhlaa edeltävä ankara, kahden viikon mittainen paasto merkitsee meille kristitylle hengellisen kasvun mahdollisuutta. Se on suursiivouksen aika, jolloin kokonaisvaltaisesti – niin fyysisesti kuin hengellisestikin – valmistaudumme yhteiseen juhlaan ja hengellisen ilon kokemiseen. Paaston aikana pidättäydymme fyysisesti esimerkiksi tietyistä ruoka-aineista, ja samalla hengellisesti luovumme sieluamme tahraavista synneistä, himoista ja paheista.

Paasto ja rukous kulkevat käsi kädessä. Elokuun alkupäivinä kääntykäämme rukouselämässämme siis entistäkin alttiimmin Jumalansynnyttäjän, esirukoilijoista suurimman puoleen.

”Oi Jumalansynnyttäjä, Sinä synnyttäessäsi säilytit neitsyyden etkä kuolonuneen nukkuessasi maailmaa hyljännyt. Sinä elämän äitinä menit Elämän tykö ja rukouksillasi päästät kuolemasta meidän sielumme.” (Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen juhlan tropari)

Helsingin seurakunnassa paaston päättävä Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen – uspenien – juhla on Uspenskin katedraalin temppelijuhlapäivä eli praasniekka. 

Pastori Kimmo Kallinen

Teksti julkaistu seurakunnan sivuilla ensimmäisen kerran vuonna 2018. 


Lue myös isä Kalevi Kasalan vuonna 2019 julkaistu kirjoitus Jumalanäidin paastosta: Kohti uspenieta – Jumalanäidin paasto vie iloon!

 

Jumalanäidin paaston aikana arkipäivisin toimitetaan rukouskanoni Jumalansynnyttäjälle. Jumalanpalvelus toimitetaan Uspenskin katedraalissa tiistaista 1.8. perjantaihin 4.8 .sekä maanantaista 7.8. perjantaihin 11.8. kello 17. Rukouskanoni toimitetaan lisäksi arkipäivisin Myllypuron kappelissa.

Katso tarkemmat jumalanpalveluksien ajankohdat Jumalanpalveluskalenterista