22.6.2022

Tunnen kesän kaikilla aisteillani. Syreenipensaan raikas tuoksu yltää sydämeen saakka, vastaleikattu nurmikko hellii paljaita jalkoja, löylykauhasta kiukaalle valuva vesi rauhoittaa mielen ja ison linnun siivet kahisevat iltahämärässä.

Kaikkialla on nähtävissä Kristuksen kauneus ja koko maailmaa ympäröivä pyhyys.

Jotta kykenen näkemään Kristuksen valon arjessani, minun tulee raivata tilaa jumalallisen kauneuden kokemiselle, Kristukselle sisimmässäni.

Kirkkomme viettää 24.6 Herran edelläkävijän ja kastajan Johanneksen syntymäjuhlaa. Pyhä Johannes on meille tänäänkin edelläkävijä, tienraivaaja: hän avaa väylän sisimpäämme, jotta voisimme kohdata Kristuksen henkilökohtaisesti—nyt.

Pyhä Johannes on ennen kaikkea katumuksen ja kilvoittelun esikuva. Eri evankeliumeista saamme tietää, että pyhä Johannes vetäytyi autiomaahan, pukeutui yksinkertaiseen kamelinkarvavaatteeseen, ja nautti ravinnokseen villihujanaa ja heinäsirkkoja.

Johanneksen evankeliumissa Kastaja totesi Kristuksesta: ”Hänen on tultava suuremmaksi, minun pienemmäksi.” (Joh. 3:30)

Pyhä eli uskoaan todeksi ja hän opetti ennen kaikkea esimerkillään.

Pyhän Johanneksen esimerkin seuraaminen saattaa tuntua mahdottomalta ajatukselta. Harva meistä on kutsuttu elämään erämaa- tai luostarikilvoittelijana. Me voimme kuitenkin vastata Kastajan kutsuun: meidän on antauduttava sisäiselle muutokselle. Hengellistä uudistumista, mielenmuutosta, ei ole tarkoitettu vain luostariväelle tai erakkokilvoittelijoille. Mielenmuutosta on jo se, että pyrkii näkemään mitä hyvää elämässä on.

Minun on mahdollista siistiä oma sisimpäni kielteisyydestä, jotta voisin kuulla Kastajan kutsun, ja vastaanottaa Kristuksen.

Pyhän Johanneksen esirukouksiin ja Kristukseen turvautuen voin päästä osalliseksi taivasten valtakunnasta jo tässä ajassa.

Kaikkien elämään kuuluvien vastoinkäymisten keskelläkin minun tehtäväni on havainnoida elämän kauneus, pyhyys ja ainutlaatuisuus. Ympäröivä luonto muistuttaa meitä paratiisista, siitä miten me olemme jo nyt pelastetut Kristuksessa. Kastajan syntymästä säteilee jo ylösnousemuksen riemu.

Johannes Kastajan syntymän ikoni Pyhän Kolminiaisuuden kirkossa Helsingissä.


Isä Johannes Lahtela on seurakuntamme pappi ja kirjailija. Hän vastaa monikulttuurisesta seurakuntatyöstä, pitää seurakunnan addiktiopäivystystä ja huolehtii hiippakunnallisesta ukrainalaisten pakolaisten tukemiseksi suunnatusta hätäruoka-apukeräyksestä.

Kuva: Tiina Ryynänen ja Helsingin ortodoksinen seurakunta

Kategoriat Kirkkovuosi