Kuva: Kuvakaappaus Katarine Lehtomäen videosta/Ortodoksisto

14.11.2023

Joulun odotus konkretisoituu joulupaastokalenterin avulla. Uskonnonopettaja Maura Ihatsu on julkaissut ortodoksisen joulukalenterin, Rastavanpyhäkalenterin, YouTube-kanavallaan. Sosiaalisessa mediassa myös jaetaan ohjetta itsetehtyyn ekologiseen joulupaastokalenteriin.

15. marraskuuta alkanut joulupaasto on jouluun valmistautumisen ja joulun odotuksen aikaa.

Tänä vuonna on tarjolla kaksikin ortodoksista joulukalenteria, joista toisen voi askarrella itse kierrätysmateriaaleista, ja toista voi seurata YouTube-kanavalla.

 

Uskonnonopettaja Maura Ihatsu teki virtuaalisen joulupaastokalenterin

Seurakuntamme alueella Hämeenlinnassa uskonnonopettajana toimiva Maura Ihatsu on laatinut joulupaastokalenterin, Rastavanpyhäkalenterin, jota voi seurata UO-ope Maura-nimisellä YouTube-kanavalla.  Kalenteri sisältää ”luukun” eli lyhyen opetusvideon jokaiselle joulupaaston päivälle. Videot julkaistaan yksitellen 15. marraskuuta alkaen.

Ihatsun mukaan videot on tehty opetusmielessä kaikkien iloksi. Videoita voi hyödyntää myös katekumeeni ja -aikuisopetuksessa. Lähes vuoden pituinen projekti vei Ihatsun mukanaan.

”Minulla on ollut hauskaa joulupaastokalenteria tehdessä. Toivon tietenkin, että mahdollisimman moni saisi kalenterista iloa.”

 

Ekologinen kalenteri kierrätysmateriaaleista

Aamun Koiton sivuilla kerrotaan myös ekologisesta kierräyskalenterista: Koska kirkkomme haluaa huomioida luonnon suojelemisen myös ja erityisesti paaston aikaan joulun lähestyessä, kierrätysmateriaaleista valmistettu joulukalenteri on oiva ratkaisu yhdistää sekä joulun odotus että ekologia.

Yhdessä perheen pienimpien kanssa – ja miksei vähän isompienkin – voi askarrella ortodoksisen joulunodotuskalenterin kierrätysmateriaaleista kanttori Katarine Lehtomäen opastuksen mukaan hänen tekemänsä YouTube-videon avulla.

Kalenterin taustalta löytyy myös tarina, jonka Lehtomäki kertoo videolla: 

”Esikoiseni Stavros tuli riemuiten kotiin eskarista eräänä marraskuisena päivänä, ja kertoi, että oli saanut eskarissa omalla vuorollaan vetää päiväkalenterista lapun pois. Ja minä mietin, että mitä ihmettä minä keksisin että tuo riemu jatkuisi pidempään. Että hän saisi aina vetää jonkun lapun pois. Samaan aikaan kysyttiin ”Montako yötä on jouluun?”, ”Montako yötä on jouluun?” Niinpä minä kehittelin ortodoksisen joulunodotuskalenterin.”

Teksti: Vlada Wahlstén ja Susanna Somppi/Aamun Koitto

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset