Ekumeenisen rukousviikon avajaistilaisuuden päätteeksi otettiin yhteiskuva. Teksti ja kuva: Vlada Wahlsten

23.1.2024

Helsingin ekumeeninen toimikunta on julkaissut Kristittyjen ykseyden ekumeenisella rukousviikon alkajaisiksi 18.1. kannanoton yhteiskuntarauhan, jokaisen ihmisen arvon puolesta sekä kaikkea rasismia vastaan. 

Kannanoton alussa tuodaan heti esille, ”Jumala loi ihmisen kuvakseen” (1.Moos. 1:27) ja tämän vuoksi jokainen ihminen on yhtä arvokas. ”Haluamme helsinkiläisinä kristittyinä, seurakuntina ja kristillisinä yhteisöinä oppia Jeesuksen opetuksen mukaisesti rakastamaan lähimmäisiämme niin kuin itseämme”, todetaan kannanotossa.

Kannanoton mukaan monet vähemmistöihin kuuluvat ihmiset, kuten maahan muualta muuttaneet, kokevat syrjintää, vihamielisyyttä, häirintää ja kiusaamista. Toimikunta ei hyväksy rasismia missään muodossa, ja ihmisiä kannustetaan myönteiseen asenteeseen, käytökseen ja kielenkäyttöön kaikkia  kohtaan. Mikäli havaitaan rasistista tai muuta syrjivää puhetta ja toimintaa, henkistä tai hengellistä väkivaltaa, on siihen puututtava. Kirkko ja kaupunki-lehti haastatteli kannanoton tiimoilta toimikunnan puheenjohtajaa, metodistipastori Veli Loposta, juttuun pääset tästä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)  Ekumeenisessa toimikunnassa on mukana Helsingin ortodoksisen seurakunnan pappi Kimmo Kallinen. 

Suomen Ekumeenisen Neuvosto (SEN) on syyskuussa 2023 suuntaviivoja ja suosituksia jäsenistölleen rasismin kitkemiseksi kristillisissä yhteisöissä. Suomen Ekumeenisen Neuvoston sivuilla todetaan, että tavoitteena on, että suositukset herättävät keskustelua yhteisöissä ja kannustavat konkreettisiin rasisminvastaisiin toimiin.

Helsingin ekumeeninen toimikunta on kaupungissa toimivien seurakuntien ja yhteisöjen neuvottelu- ja yhteistyöelin. Tarkoituksena on edistää kristittyjen yhteyttä Helsingissä. Toiminta painottuu erityisesti tammikuiseen ekumeeniseen rukousviikooon ja lokakuiseen vastuuviikkoon. Lisäksi toimikunta järjestää elo-syyskuun vaihteessa luontoarvoja esiin tuovan Kirkot pihalla -tapahtuman.

Kristittyjen ykseyden rukousviikkoa vietetään 18.1.–25.1.

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset