Athosvuoren pyhien tsasounan vihkiminen lauantaina 3.9. Kuvat: Sari Ahponen

6.9.2022

Helsingin ortodoksisen seurakunnan Hämeenlinnan alueella syntyi lauantaina 3.9.2022 uusi tsasouna, kun Haminan piispa Sergei vihki uudelleen käyttöön Janakkalan Lintuvuoressa sijaitsevan tsasounan kaikkien Athosvuoren pyhien muistolle. Seurakuntaa vihkimistilaisuudessa oli edustamassa  pappi Sergei Petsalo ja diakonina toimi Federico Mata.  Palveluksessa lauloi mieskuoro bysanttilaisin sävelin tsasounan rakennuttajan pappismunkki Damaskinoksen johdolla.

 

Tsasounan vihkiminen kuvattiin ja lähetettiin Lintuovuoren Facebook-sivulla. Taltioinnin voi katsoa tästä.

Historiaa: 80-luvun arkkienkeli Mikaelin tsasouna Orivedellä sai näin uuden elämän Lintuvuoressa

Ortodoksit Suomessa-Facebook sivulla kerrottiin tsasounasta tarkemmin vihkipäivänä:

Pappismunkki Damaskinos Ksenofontoslaisen kotipyhäkkönä ja Lintuvuori ry:n tukikohtana toimiva karjalaistyylinen tsasouna on siirretty Lintuvuoreen Orivedeltä vuonna 2020.

 

Tsasounan on rakennuttanut 1980-luvun loppupuolella ikonimaalausta harrastanut Aune Koppanen, ja sen suunnittelija oli TV2:n lavastaja, professori Ensio Suominen. Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Johannes vihki tsasounan pyhän arkkienkeli Mikaelin muistolle vuonna 1988.

 

Siirto toteutettiin perinteisiä rakennusmenetelmiä hyödyntäen. Tsasouna purettiin hirsiksi alkuperäisessä sijainnissaan ja kasattiin uudestaan Lintuvuoressa. Koska alimmat hirret olivat lahonneet, veistettiin pohjalle uusi hirsikerros. Niin ikään lattia ja katto rakennettiin uudestaan, samoin kuisti, jossa hyödynnettiin kuitenkin vanhan tsasounan koristepylväitä. Myös koristelaudat, katon jylhät kurkipuut, risti palloineen sekä perinteiset, karjalaistyyliset koristepaneelit on tehty uudelleen Lintuvuoren tarpeita varten.

 

Aamun Koitosta voi lukea tarkemmin tsasounasta ja Lintuvuori ry:stä: Koe häivähdys Athosvuorta Janakkalassa – isä Damaskinoksen kotitsasouna vihittiin uudelleen 

 

 

Lisää tietoa Lintuvuoren tsasounaa tukevasta Lintuvuori ry:stä löytyy täältä: lintuvuori.fi

 

Kategoriat Uutiset