Vuonna 2019 itsenäisyyspäivän kiitosrukouspalvelukseen saapui silloinen tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen. Kiitosrukouspalveluksen toimitti Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo. Taustalla kirkkoherra Markku Salminen. Kuva: Vladimir Sokratilin

3.12.2020

Pyhän Nikolaoksen muistopäivän ja samalla Suomen itsenäisyyspäivän liturgia toimitetaan 6.12. kaksikielisenä Uspenskin katedraalissa.

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon siunauksella palveluksessa palvelevat kirkkoherra Markku Salminen ja pastori Teo Merras. Diakoneina palvelevat ylidiakonit Juha Lampinen ja Andreas Salminen.

”Itsenäisyyspäivän palvelus lähetetään suoratoistona. Toivomme, että näin tavoitamme ´omat´ seurakuntalaisemme, mutta myös muualla asuvat – mukaan lukien Ruotsin suomalaisen seurakunnan jäsenet”, sanoo kirkkoherra Markku Salminen.

Pääset seuraamaan juhlapäivän liturgiaa Helsingin ortodoksisen seurakunnan YouTube-kanavalla sunnuntaina kello 09:55 alkaen. Edeltävänä päivänä voit seurata myös vigiliaa kello 17:00 alkaen.

Uspenskissa kuoroa johtaa dir. cant. Varvara Merras-Häyrynen.

Menneinä vuosina arvovieraita

Viime vuonna perinteisen itsenäisyyspäivän kiitosrukouspalveluksen toimitti arkkipiispa Leo yhdessä muun papiston kanssa. Vuonna 2019 Uspenskin katedraaliin saapui myös silloinen tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen.

Uspenskin katedraalin itsenäisyyspäivän rukouspalveluksessa on nähty aiemminkin valtiollisen tason vieraita, kuten tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka osallistui palvelukseen rouva Jenni Haukion kanssa 2014.

Takavuosina vieraina ovat olleet myös presidentti Tarja Halonen ja hänen puolisonsa, oikeustieteen tohtori Pentti Arajärvi.

Tänä vuonna itsenäisyyspäivän aikaan ovat voimassa tiukat koronarajoitukset, jotka estävät yli 10 henkilön kokoontumiset.

Teksti: Susanna Somppi

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset