Pyhää Nikolaos Ihmeidentekijää ja Suomen itsenäisyyttä juhlitaan perjantaina.

4.12.2019

Perjantaina 6.12. juhlimme Pyhän Nikolaos Ihmeidentekijän, Myrran piispan muistopäivää ja Suomen itsenäisyyttä. Seurakuntamme eri alueilla muistopäivää vietetään liturgian ja Nikolaos-juhlan merkeissä. On syytä huomata, että Uspenskissa liturgia alkaa jo kello 09:00 ja rukouspalvelus kello 10:30. Sen sijaan Kotikirkossa Liisankadulla liturgia alkaa kello 10:00.

Voit tarkistaa oman alueesi jumalanpalvelusten ajat ja muut tapahtumat tapahtuma– tai jumalanpalveluskalenterista.

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo on läsnä Uspenskissa itsenäisyyspäivän palveluksissa, ja hänen on määrä toimittaa kiitosrukouspalvelus. Tänä vuonna paikalle on kutsuttu muun muassa eri maiden suurlähettiläitä. Kutsuttujen suurlähettiläiden lista noudattelee pitkälti niitä maita, joissa ortodoksit ovat enemmistönä, kuten esimerkiksi Kreikka, Romania, Bulgaria ja Serbia.

Tänä vuonna mahdollinen valtiotason vieras vahvistunee myöhemmin hallituskriisistä johtuen. Palvelusten jälkeen nautitaan juhlakahvit katedraalin kryptassa.

Nikolaos-juhla seurakuntasalilla

Perinteinen Nikolaos-juhla alkaa seurakuntasalilla (Unioninkatu 39, sisäpiha) klo 11:45 ruoan siunaamisella. Tarjolla on riisipuuroa hedelmäkiisseleineen, kahvi ja tee, joulutortut ja piparkakut. Lisäksi Ortodoksisten nuorten liitto (ONL) jakaa palkinnot nuorille kerhonvetäjille sekä antaa stipendejä kahdelle kerholle.
Tilaisuudessa esiintyy Pyhän Andreaksen kuoro, mutta halukkaat voivat osallistua myös yhteislauluun – tai askarrella diakonian alakerran tiloissa joulukortteja tai koristella piparkakkuja. Lasten osalta ohjelma huipentuu Pyhän piispa Nikolaoksen vierailuun.
Uspenskin katedraalin itsenäisyyspäivän rukouspalveluksessa on nähty aiemmin muiden muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka osallistui palvelukseen rouva Jenni Haukion kanssa 2014. Takavuosina vieraina ovat olleet myös presidentti Tarja Halonen ja hänen puolisonsa oikeustieteen tohtori Pentti Arajärvi.
Kategoriat Ajankohtaista Uutiset