22.5.2023

Sergei Podschivalow kuoli sairauskohtaukseen kotonaan Vantaalla 7. huhtikuuta 2023. Hän oli 74-vuotias, syntynyt Helsingissä 27.2.1949.

Venäläistaustainen suku muutti Suomeen jo suuriruhtinaskunnan aikana. Sergein koulutie alkoi Tabunovin venäjänkielisessä alkeiskoulussa Helsingin keskustassa ja jatkui Suomalais-venäläisessä koulussa Kaarelassa. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi 1967 hän hakeutui Helsingin yliopistoon, jossa hän suoritti oikeustieteen kandidaatin tutkinnon 1972. Sekä suomen että venäjän kieltä täysin hallitsevana hän saattoi rahoittaa opintojaan toimimalla erilaisissa vaativissakin tulkin tehtävissä.

Podschivalowin varsinainen työura alkoi 1973 Vantaan kauppalan rakennusviraston lakimiehenä ja projektijohtajana vastuualueena Itä-Vantaan alueen kehittäminen yhdessä sidosryhmien kanssa. Työuransa viimeiset vuodet hän toimi pysäköinnin valvonnasta vastaavan lakimiehen tehtävässä jääden eläkkeelle 2013.

Eläkkeelle jääminen ei kuitenkaan merkinnyt siirtymistä ”vanhuuden lepoon”, vaan entistä aktiivisempaa osallistumista kirkollisiin luottamustehtäviin ja säännölliseen jumalanpalvelusten toimittamiseen diakonin ominaisuudessa. Tähän pappeuden ensimmäiseen asteeseen hänet vihki metropoliitta Ambrosius vuonna 2002. Ortodoksinen hengellisyys ja erityisesti slaavilainen liturginen traditio muodostuivat hänelle tärkeäksi elämää kannattavaksi voimanlähteeksi.

Myös kirkon hallintoon osallistuminen oli Sergeille hengellistä työtä. Se oli kirkkokansan yhteistä palvelua, ”liturgiaa Liturgian jälkeen”. Helsingin ortodoksisen seurakunnan valtuuston jäsenenä ja ajoittain myös puheenjohtajana hän toimi lähes neljännesvuosisadan ja usean vuoden myös kirkon ylimmän päättävän elimen kirkolliskokouksen jäsenenä. Tikkurilaan vuonna 1997 valmistunut kirkko oli hänelle erityisen läheinen. Hän toimi rakennustoimikunnan puheenjohtajana ja kirkon valmistuttua myös sen isännöitsijänä. Siinä kirkossa hän toimi diakonina kuolemaansa asti.

Arvostuksen ja kiitollisuuden osoituksena isä Sergeille myönnettiin Suomen Leijonan ritarikunnan ansioristi, Suomen Kuntaliiton kultainen ansiomerkki ja Pyhän Karitsan ritarikunnan I luokan ritarimerkki. Työtoverit sekä Vantaan kaupungissa että Helsingin seurakunnassa muistavat isä Sergein yhteistyötä korostavana, helposti lähestyttävänä, kuuntelevana ja oikeudenmukaisena kollegana. Häntä jäivät kaipaamaan puoliso Kirsi, sukulaiset ja työtoverit sekä ystävät Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa.

Anna Herra ikuinen rauha autuaalliseen kuolonuneen nukkuneelle palvelijallesi isä Sergeille ja suo hänelle iankaikkinen muisto!

 

Isä Veikko Purmonen  

Tuija Halme, työtoveri ja ystävä Vantaalla  

Kategoriat Ajankohtaista