Klaukkalassa vietetään tänä vuonna kirkon 20-vuotisjuhlapraasniekkaa.

7.11.2017

Palava ja sitkeä tahto oman rukouspaikan saamiseksi synnytti yli 30 vuotta sitten Klaukkalaan paikallisista aktiiveista koostuvan Nektarios-ryhmän. Sen piirissä ryhdyttiin keräämään varoja ja suunnittelemaan temppelin rakentamista. Monien vaiheiden jälkeen vuonna 1993 rakennustyöt vihdoin käynnistyivät.

Arkkitehti Ritva Westermarkin suunnittelemasta, pohjoisvenäläistä kirkkoarkkitehtuuria edustavasta temppelistä ei tullutkaan mikään tavanomainen, pieni rukoushuone – kirkon torni kohoaa peräti 16 metrin korkeuteen. Pitkälti keräysvaroin ja talkoovoimin rakennettu pyhäkkö on myös hirsirakennusperinteen taidonnäyte. Kirkko tehtiin hitaasti kasvaneesta, tiheäsyisestä hongasta. Sisälattiat ovat kuusta ja vesikattolaudat lehtikuusta. Kahdeksankulmainen kellotorni on toteutettu lohenpyrstöliitoksin. Pyhäkön kupolit, kellotornin ja kuistin pilarit sekä pihamaalla olevan matkamiehen ristin valmisti puuseppä Johannes Andrejev. Ikonostaasin ikonit ja alttari-ikonin maalasi Aleksander Wikström.

Aktiiviryhmä, alueen ortodoksit ja muut paikalliset saivat iloita rukoushuoneen valmistumisesta ja vihkiäisistä vuonna 1995. Sittemmin vapaaehtoisten yhdistys luovutti pyhäkön tontteineen Helsingin ortodoksiselle seurakunnalle. Pari vuotta myöhemmin temppeli vihittiin kirkoksi, ja tänä vuonna vietetäänkin kirkon 20-vuotisjuhlaa.

Rakennushankkeen hengelliseksi suojeluspyhäksi valikoitui pyhä Nektarios Eginalainen (1846-1920), jonka ortodoksinen kirkko oli kanonisoinut pyhien joukkoon vuonna 1961. Pyhän Nektarioksen vaatimaton, nöyrä ja kärsivällinen luonne puhutteli omaa rukouspaikkaa havittelevia. Kirkon rakentajat tekivät jopa pyhiinvaelluksen Kreikkaan, Eginan saarelle pyhän Nektarioksen perustamaan luostariin, jonne hänet on myös haudattu. Tuon matkan tuliaisena oli pyhän Nektarioksen pyhäinjäännös, joka sijoitettiin kirkkoon. Tosin palanen tuota samaa reliikkiä luovutettiin Kiteelle, jonne Joensuun seurakunta rakensi Pyhän Kolminaisuuden ja pyhän Nektarios Eginalaisen kirkon vuonna 1998. Myöhemmin pyhiinvaelluksia Eginalle on tehty useampiakin.

Pyhän Nektarioksen muistopäivää vietetään hänen kuolinpäivänään yhdeksäntenä päivänä marraskuuta.

Pastori Kimmo Kallinen

Tänä vuonna Klaukkalassa juhlitaan kirkon 20-vuotisjuhlapraasniekkaa perjantaina ja lauantaina 10.–11. marraskuuta. Jumalanpalvelukset ja muut juhlallisuudet alkavat perjantaina klo 16.30 ja lauantaina klo 9.30. Voit tarkistaa juhlan jumalanpalvelukset myös jumalanpalveluskalenterista valitsemalla kalenterinäkymässä tapahtumamuodoksi praasniekka.

Kategoriat Ajankohtaista