1.11.2018

”Sinun pelastavaisen kylvösi ihmeellisinä hedelminä, Karjalan maa esiintuo Sinulle, oi Herra, pyhittäjäisämme, jotka ovat sen valistaneet. Heidän esirukouksiensa tähden suo Kirkolle ja isänmaallemme rauha, oi ylen armollinen ja ihmisiä rakastava!” (Pyhien Karjalan valistajien tropari, 8. sävelmä)

Suomen ortodoksinen kirkko on saanut alkunsa ja kasvunsa Karjalan alueen luostareista. Valamo, Konevitsa, Syväri, Petsamo, Säntämä, Vasojärvi ja monet muut Karjalan luostarit ovat säteilleet evankeliumin valoa karjalaisen kansan keskellä. Sieltä ortodoksisuus on levinnyt ja vahvistunut muuallakin Suomessa. Juhlan troparissa mainittu kylvö on tuottanut hyvää hedelmää.

Valamo on tuottanut meille monta pyhää: Sergei ja Herman, Antipa ja Nazari Valamolaiset. Myös Herman Alaskalainen oli Valamon munkki ennen lähetysmatkaansa Alaskaan. Samoin monet muut pyhät. Valamolaisten lisäksi rakkaimpia Karjalan pyhiä ovat Arseni Konevitsalainen ja Trifon Petsamolainen. Naispyhistä mainittakoon Maria Aunukselainen ja Paraskeva Priminiläinen.

Karjalan pyhissä on pappeja ja maallikkoja, miehiä ja naisia. Kaikkiaan nimeltä tunnetaan noin 70 Karjalan alueella kilvoitellutta pyhää. Heidän elävään rukoukseensa me turvaudumme ja pyrimme noudattamaan heidän esimerkkiään. Vaikeissa oloissakin heistä säteili ilo, joka innosti heidän kohtaamiaan ihmisiä Kristuksen seuraamiseen.

Karjalan valistajien rukoukset ovat kannustamassa meitä kilvoitukseen. Olosuhteemme ovat aivan toisenlaiset, mutta kutsumus on sama: pyrkiä elämään rakkauden kaksoiskäskyn mukaan, rakastaen Jumalaa ja lähimmäistämme.

Karjalan valistajien juhla sijoittuu aina lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaihin. Tänä vuonna saamme viettää seurakunnan Lohjan Karjalan valistajien kirkon 50-vuotisjuhlapraasniekkaa.

Lausukaamme siis heille: Iloitkaa!

Rovasti Kalevi Kasala

Kategoriat Kirkkovuosi