Alexandra, Maila ja Riitta Hyvän tuulen kahvilassa. Kuva: Joel Eklöv.

27.10.2022

Hyvän tuulen kahvila kutsuu yhteiseen pöytään ja yhteisten aiheiden äärelle Helsingin ortodoksisen seurakunnan seurakuntasaliin Helsingin keskustassa aina torstaisin kello 12-14.

Pyysimme kahvilaan ensimmäistä kertaa osallistuvaa kirkkoon liittymisen matkalla olevaa katekumeenia Joel Eklöviä kertomaan vierailustaan.

 

Hyvän tuulen kahvila – odottamaton kohtaaminen kirjailijan kanssa

Riitta Toivonoja antoi Hyvän tuulen kahvilassa uusimman runoteoksensa luettavaksi. Kuva: Joel Eklöv.

 

Syksyn lämpimät värit näkyvät Kruununhaan puissa. Lehmukset, vaahterat ja jalavat kertovat vuodenajan vaihtumisesta yhdessä Liisankatua pitkin mereltä saapuvan viileän tuulen kanssa. Käännyn oikealle Liisankadulta ja pujahdan sisäpihaan vievälle kapealle kujalle. Minua tervehditään ovella lämpimästi, kuten ketä hyvänsä hyvän tuulen kahvilan asiakasta. Paikalla näyttää olevan jo melko paljon ihmisiä puhumassa toisilleen ja nauttimassa kahvilan antimista.

Minulta kysytään, haluanko kahvia ja saako olla pullaa? Valitsen pitkänomaisesta pöydästä vapaan istuimen ja katselen hieman ympärilleni. Vastapäätä istuu kolme hyväntuulista ikäihmistä. Hetken kuluttua kysyn, saako heistä ottaa kuvan ja vastauksena saan, että kyllähän se sopii, ja jos voit lähettää sen sähköpostilla sanoo Riitta Toivonoja. Useilla ikääntyneillä ei ole taitoja tai laitteita osallistua yhteiskunnan digitalisaation tarjoamiin palveluihin.

Riitta kertoo kirjoittaneensa kirjan, joka julkaistaan pian. Kirjan nimi on Mummo riitelee Jumalan kanssa, ja kirjan kannen on tehnyt hänen Berliinissä asuva siskonsa. Riitta etsii laukustaan kirjan ja ojentaa sen minulle. Lueskelen kirjaa hetken ja vaikutun runoteosten lyriikasta. Sanat tuntuvat kulkevan vapaina ja itsenäisinä valkoisella paperilla yhdessä muiden sanojen kanssa ja muodostavat ikään kuin vapaasta halustaan lauseiden kokonaisuuksia, jotka kertovat ihmisen eletystä elämästä. Rajallinen elämä, joka on tapahtunut ja tapahtuu joka hetki ja joka on täynnä kokemuksia ja merkityksiä.

Sanon Riitalle, että hän on kirjoittanut todella hyvin runoja. Riitta sanoo kirjoittaneensa jo nuorena, mutta elämä vei muihin töihin. Kirjan tuotto menee omaishoitajille lahjoituksena, myös Riitta itse on ollut omaishoitaja.

Täällä ihminen näyttää kohtaavan ihmisen. Puhuminen toiselle ihmiselle vapaasti näyttää tekevän hyvää. Ihmisten puheensorina kahvilassa jatkuu, kun itse olen hieman hiljaa ja kuuntelen.

Hyvän tuulen kahvilaan tulen uudestaan.

Joel Eklöv

Kirjoittaja on parhaillaan Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa suorittamassa valokuvauksen opintoihin liittyvää työharjoittelua. 

Kategoriat Ajankohtaista