26.6.2024

 

Hyvinkään kirkon kaapissa on ollut hieman vinossa oleva ehtoollismalja, jonka kultauskin oli hieman pettänyt. Kuultuaan, että Helsingissä on kirkollisten esineiden entisöintiin erikoistunut liike, Monimetalli J&J Oy, Hyvinkään kirkon isännöistijä Aki Korpela pohjoisen alueen vastuupapin Jonas Bergenstadin kannustamana päätti viime lokakuussa viedä ehtoollismaljan liikkeeseen arvioitavaksi.

Osoittautui, että kaapissa ollut ehtoollismalja oli varsinainen helmi: Se on kaunista venäläistä käsityötä vuodelta 1885 ja todella arvokas, kauttaaltaan kullattua hopeaa. Iso osa sen kaiverruksista on käsin tehty, jalassa muutama painokuvio. Ei löytynyt mitään syytä, miksi maljaa ei voisi käyttää, mutta sen kultaus oli paikoin – etenkin jalan siitä kohdasta, mistä siitä pidetään kiinni – pettänyt ja malja vääntynyt vinoksi.

Monimetalli J&J Oy:n asiantuntija Jari Nissinen totesi, että näin arvokkaiden esineiden entisöintiin olisi Ortodoksisella kirkollishallituksella määräraha, jota kannattaisi hakea, jotta ehtoollismalja palvelisi käytössä seuraavatkin 150 vuotta.

Kirkon isännöitsijä päätti tarttua tuumasta toimeen. Hyvinkään ehtoollismaljan konservointiin haettiin avustus ja Kirkolllishallitus myönsi avustuksen Helsingin ortodoksiselle 14.3.2024.

Nyt ehtoollismalaja on entistetty ja palaa alkuperäiseen käyttöönsä Hyvinkään kirkossa.

— Näin vanhoja kirkollisia esineitä ei missään nimessä kannata museoida, vaan pitää niille suunitellussa käytössä. Harva esine palvelee alkuperäisessä käytössään vielä 150 vuoden jälkeenkin, toteaa Monimetallin Jari Nissinen.

— Miten tämä vanha venäläinen kläsityön taidonnäyte on päätynyt Hyvinkään 1960-luvulla rakennettuun kirkkoon, ei tiedetä. Tiedossa ei myöskään ole, missä se oli vääntynyt ja vaurioitunut. Evakkokuljetuyksessako, mietiskelee Hyvinkään kirkon isännöitsijä Aki Korpela.

Ehtoollismaljan kultaukset olivat paikoin pahoin kuluneet ja malja oli hieman vinossa. Hyvinkään kirkon isännöitsijä Aki Korpela ehti napata kuvan ehtoollismaljasta entisöinnin edellä.

Teksti ja kuva: Aki Korpela


Hyvinkään kirkon jumalanpalveluksien ajankohdat löytyvät seurakunnan jumalanpalveluskalenterista sekä pyhäkön sivuilla:

Hyvinkään ortodoksisen kirkon sivut

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset