Pormestari Juhana Vartiainen (5. vasemmalta) ja USKOT-foorumin hallituksen edustajia. USKOT-foorumin puheenjohtajana ja Suomen ortodoksisen kirkon edustajana toimii seurakutamme venäjänkielisestä seurakuntatyöstä vastaava pappi rovasti Heikki Huttunen (kuvassa Juhana Vartiaisen oikealla puolella) . Kuva: Helsingin kaupunki

20.12.2023

Uskontojen yhteistyöjärjestö USKOT-foorumin hallitus ja Helsingin pormestari Juhana Vartiainen julkaisivat 19. joulukuuta seuraavan vetoomuksen:

Viime viikot ovat näyttäneet maailman ja ihmisluonnon rumimpia, julmimpia ja synkimpiä puolia. Lähi-idän järkyttävät tapahtumat ahdistavat ja herättävät voimakkaita tunteita.

Helsinki tai helsinkiläiset eivät ole osapuolia konfliktissa. Ketään kaupunkilaista ei tule asettaa uskontonsa tai etnisen taustansa vuoksi vastuuseen tapahtumista, joihin hän ei ole voinut vaikuttaa.

Silti viime aikoina olemme kuulleet huolestuttavaa viestiä siitä, että monet ihmiset joutuvat Helsingissä pelkäämään tai kuulemaan loukkauksia taustansa tai edustamansa uskonnon vuoksi.

Kaikenlainen syrjintä, uhkailu ja pelottelu on tuomittava jyrkimmällä mahdollisella tavalla. Kenenkään ei tule joutua Helsingissä pelkäämään tai kokemaan syrjintää, saati väkivallan uhkaa.

Helsinki on kaupunki, jossa kaikkien uskontokuntien ja kaikkien etnisten taustojen ihmiset voivat elää rauhassa ja rinnakkain. Tästä pidämme kiinni.

Vetoamme kaikkiin helsinkiläisiin, kaikkiin uskontokuntiin ja kaikkiin etnisiin ja poliittisiin ryhmiin – jokaiseen. Vaikeinakin hetkinä meidän on pidettävä kiinni toistemme kunnioittamisesta, ihmisyydestä. Toimitaan yhdessä paremman Helsingin puolesta. Kaupungin, jonka jokainen voi kokea omakseen ja jossa jokainen voi elää ilman pelkoa.

Juhana Vartiainen Helsingin pormestari

Uskontojen yhteistyöjärjestö USKOT-foorumin hallitus:

Isä Heikki Huttunen, USKOT-foorumin puheenjohtaja, Suomen Ekumeeninen Neuvosto, Suomen ortodoksinen kirkko

Gölten Bedretdin, USKOT-foorumin varapuheenjohtaja, Suomen Islam-seurakunnan puheenjohtaja

Yvonne Westerlund, USKOT-foorumin varapuheenjohtaja, Suomen Juutalaisten Seurakuntien Keskusneuvosto

Timo Koponen, USKOT-foorumin varapuheenjohtaja, Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko

Irma Rinne, USKOT-foorumin hallituksen jäsen, Suomen Buddhalainen Unioni

Laura Huovinen, puolesta varajäsen Jyri Komulainen, USKOT-foorumin hallituksen jäsen, Suomen evankelis-luterilainen kirkko

Gurmann Saini, USKOT-foorumin hallituksen jäsen, Suomen Hindufoorumi

Katri Kuusikallio, USKOT-foorumin toiminnanjohtaja

 

Uutinen Helsingin kaupungin sivuilla

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset