Jumalanpalveluksissa suositellaan käytettäväksi kasvomaskeja. Kuvituskuvassa isä Mikael Sundkvist toimittaa kiitosrukoushetkeä Tikkurilan pyhäkössä. Kuva: Esko Jämsä

20.11.2020

Helsingin ortodoksisen hiippakunnan koronatiimi on tehnyt arkkipiispa Leon johdolla kaikkia hiippakunnan seurakuntia koskevia päätöksiä koronatoimien tiukentamisesta.

Lisärajoitusten tarpeen takana on epidemiatilanteen vaikeutuminen. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kokoama koronakoordinaatioryhmä totesi 19.11. pääkaupunkiseudun olevan koronaepidemian leviämisvaiheessa ja muilta osin sairaanhoitopiirin alueen olevan kiihtymisvaiheessa.

Jotta epidemiatilanne voidaan saada hallintaan, Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 20.11. tehnyt päätöksen kieltää kaikkien yli 20 hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämisen sisätiloissa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Päätös tulee voimaan maanantaina 23.11. ja on voimassa kolme viikkoa, 13.12.2020 saakka.

Uusi ohjeistus kolmeksi viikoksi

Pääkaupunkiseudun tartuntatilanne on selvästi muita alueita vaikeampi. Hiippakunnasta ei kuitenkaan löydy alueita, joilla tilanne olisi ratkaisevasti parempi. Siksi koronatiimi on päätynyt siihen, että hiippakuntaan laaditaan kolmeksi viikoksi yhtenäinen ohjeistus, joka velvoittaa kaikkia seurakuntia. Uusi ohjeistus lähetetään seurakuntiin maanantaina 23.11.2020.

Ohjeistuksen päälinjaus on se, että jumalanpalveluselämä jatkuu seurakunnissa tarkoin läsnäolomäärärajoituksin, mutta kaikki muu kokoava toiminta jää tauolle.

Jotta jumalanpalveluksia voidaan jatkaa, palveluksiin osallistuvien enimmäismäärä on seuraavien viikkojen ajan korkeintaan 10 henkeä – poikkeuksena Uspenskin katedraali, jossa voi olla läsnä 20 henkeä. Mainittuihin henkilömääriin luetaan mukaan kaikki kirkkotilassa olevat henkilöt – myös pappi, kanttori ja mahdollinen lukija. Palvelukset toimitetaan minimihenkilöstöllä.

Ehtoolliselle pääsee sopimalla

Palveluksiin on ilmoittauduttava etukäteen ja voimassa ovat myös kaikki muut ohjeet, joilla tähdätään tartuntariskin pienentämiseen.

Ehtoolliselle voi osallistua myös jumalanpalvelusten ulkopuolella sopimalla asiasta papin kanssa etukäteen. Kirkollisia toimituksia (esimerkiksi kasteita) olisi hyvä pyrkiä siirtämään hieman tuonnemmas, mikäli se on mahdollista.

Seurakuntia kannustetaan tuottamaan verkkolähetyksiä jumalanpalveluksista, jotta kirkkokansalla olisi mahdollisuus osallistua yhteiseen rukoukseen kotonaan. Helsingin seurakunta on jo varautunut lisäämään Uspenskin katedraalista ammattimaisin ottein tuotettuja lähetyksiä koko hiippakunnan hyödyksi.

 

Teksti: Helsingin ortodoksisen hiippakunnan koronatiimi /Maria Hattunen

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset