Pyhän Magdalan Marian ikoni ehdittiin kuvata Papinniemen konservoinnissa ennen sen pakkaamista kotimatkalle Helsingin kautta Hankoon. Kuva: Papinnimemen konservointi ry

7.11.2023

Pyhän apostolienvertaisen Magdalan Marian ikoni Hangon kirkosta katosi kesällä jäljittömiin, eivätkä etsinnät ympäri Helsingin ortodoksista seurakuntaa ole tuottaneet tulosta. Nyt Helsingin ortodoksinen seurakunta pyytää suuren yleisön apua ja mahdollisia vihjeitä historiallisesti ja tunnearvoltaan arvokkaan ikonin löytämiseksi.

Tiettävästi 1800-luvun lopulta peräisin oleva käsinmaalattu Pyhän Magdalan ikoni oli tämän vuoden keväällä konservoitavana Papinniemen konservointi ry:stä Valamossa. Konservoitu ikoni tuotiin Helsinkiin 8.6.2023. Ikoni katosi seurakunnan Helsingin asiakaspalvelutiloista tiettävästi 8.-26.6. välisenä aikana. Asiakaspalvelutila oli tuona aikana suljettuna ja suurin osa seurakunnan työntekijöistä kesälomalla.

Ikonin katoaminen huomattiin vasta temppelijuhlan kynnyksellä heinäkuussa. Ikonia on tehostetusti etsitty tämän jälkeen kaikkialta seurakunnasta, valitettavasti kuitenkin tuloksetta.

Nyt Helsingin orodoksinen seurakunta pyytää apua etsinnöissä. Ikoni on saattanut päätyä vahingossa väärään paikkaan tai se on joutunut vääriin käsiin ja siksi jokainen vihje voi olla arvokas. Mahdolliset vihjeet voi lähettää osoitteeseen: tiedotus.helsinki@ort.fi

Ikoni on käsinmaalattu ja se on analogikokoa eli n. 30×40 cm. Ikoni oli pakattuna vaaleaan laatikkoon, jonka päällä luki sen sisältö (Hangon ortodoksinen kirkko, Pyhän Magdalan Marian ikoni).

”Ikoni on hankolaisille erityisen rakas. Auttakaamme palauttamaan Magdalan Marian ikoni takaisin kotipyhäkköönsä Pyhien apostolienvertaisten Magdalan Marian ja Vladimir Kiovalaisen kirkkoon”, korostaa Hangon alueen pappi, rovasti Kalevi Kasala.

Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa on nyt entisestään tehostettu turvatoimia. Magdalan Marian ikonin löytämisessä tämä ei kuitenkaan valitettavasti ole enää auttanut.

Helsingin ortodoksinen seurakunta on pyytänyt sosiaalisen median kanavillaan jakamaan kuvaa pyhän Magdalan Marian konservoidusta ikonista ja näin jakamaan tietoa katoamisesta.

Hangon ortodoksisen kirkon sivut

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset