Ikonostaasin suuret ikonit ovat palanneet Valamon konservointilaitoksesta syyskuun lopulla. Pienet juhlaikonit saadaan myös paikoilleen näillä näkymin tiistaina 11.10. Valokuva: Joel Eklöv

6.10.2022

Maanantaina 10.10. seurakuntalainen Timo Pajunen-Noroiva lähtee aivan erityiselle matkalle Valamoon. Hän hakee Valamon luostarin konservointilaitoksesta kahdeksan Hämeenlinnan kirkon ikonostaasin juhlaikonia. Hämeenlinnan alueen pappi, rovasti Aki Leskinen on saanut 6.10. tiedon, että juhlaikonien konservointi on nyt valmistunut. Pian varmistui myös, kuinka ikonit saadaan takaisin kotipyhäkköön. Pajunen-Noroiva tuo ikonit kirkolle tiistaina 11.10. Tarkka kellonaika tiedotetaan myöhemmin.

”Laitamme ikonit saman tien paikalle. Juhlaikonit ovat pienikokoisia, joten työ pitäisi onnistua helposti. Katsomme ikonostaasin valokuvasta, mille paikalle, mikäkin kahdeksasta ikonista kuuluu. Juhlaikonit kuuluvat ikonostaasin yläosaan”, kertoo isä Aki.

Suuret ikonit palasivat kotiin jo syyskuun lopulla

Hämeenlinnan kirkon ikonostaasi ja kirkkosali
Hämeenlinnan kirkon ikonostaasi eli kuvaseinä on museoviraston suojelema, eikä siihen saa tehdä muutoksia. Ylärivistä puuttuvat juhlaikonit tulee asettaa tarkkaan oikeille paikoilleen. Tässä isä Aki Leskinen tulee käyttämään apuna ikonostaasissa otettuja tarkkoja valokuvia.

Ikonostaasin kahdeksan suurta ikonia palasi jo konservoinnista kotiin syyskuun lopulla. Ikonostaasi eli alttarin ja kirkkosalin yhdistävä kuvaseinä alkaa olla valmis. Enää pitäisi asettaa paikalleen ikonostaasin kuninkaanovien yläpuolella oleva ikoni.

”Siihen tarvitaan kuitenkin puuseppä, jotta erkkeri ja kehys istuvat oikein ikonostaasissa. Odotamme vielä tietoa, milloin paikallinen puuseppä pääsee toteuttamaan tämän työn. Meillä on oma puuseppä tähän, joka on myös seurakuntamme jäsen, ja jolle tämä on tärkeä työ ja kunniatehtävä”, kertoo isä Aki.

Isä Akin äänessä on iloa. Ikonostaasin ikonien valmistumista on odotettu Hämeenlinnassa hartaasti, jo toista vuotta. Ikonit vietiin konservoitavaksi kirkon mittavan peruskorjauksen yhteydessä vuoden 2021 alussa. 

”Ikonien konservointi on ollut tarkkuutta vaativaa työtä. Kirkon ikonostaasi on museoviraston suojelema, ja siihen ei tule tehdä muutoksia. Ikonostaasi on alun perin tehty toiseen, Hämeenlinnan vanhaan Rantatorin kirkkoon, joka purettiin 1900-luvun alkupuolella.”

 

Nimikkoikonia suunnitellaan sisäänkäynnille toivottamaan kaikki tervetulleiksi

Hämeenlinnan kirkko edustaa harvinaista 1960-luvun rakennustyyliä.

Suojellussa ikonostaasissa ei ole pyhäkön nykyistä nimikkoikonia, Jumalanäidin Tihvinäläisen ikonia, sillä pyhäkkö vihittiin uudelleen vuonna 2021. Aiemmin Hämeenlinnan kirkko tunnettiin pyhien Aleksanteri Nevskin ja Johannes Krysostomoksen pyhäkkönä, ja nyt Jumalanäidin Tihvinäläisen ikonin kirkkona.

”Pian saamme kuitenkin myös oman nimikkoikonin. Kyyröläisseura on kerännyt varat ja tilaamassa Jumalansynnyttäjän Tihvinäläisen ikonin mosaiikkia kirkon ulko-oven yläpuolelle. Olemme jo saaneet tähän kaupungilta ja museovirastolta luvan. Kirkon ulkoseinällä ikonin mosaiikki toivottaisi heti ovella tervetulleeksi ja jo kaumpaa näkyisi kirkon nimikkoikoni”, kertoo isä Aki.

Mosaiikki tilataan näillä näkymin pyhän Elisabetin luostarista Valko-Venäjältä. Mosaiikin tilaamisesta ja toimituksesta tiedotetaan tarkemmin, kun aikataulut varmistuvat.

 

Hämeenlinnan kirkon ikonostaasissa kuvattuna pyhäkön aiemmat nimikkopyhät
Ikonostaasissa alttarin kuninkaanovien oikealla puolella ovat kuvattuna pyhäkön aiempi nimikkopyhä, pyhä Aleksanteri Nevalainen sekä pyhä marttyyrikeisarinna Aleksandra ja pyhä Sakarias.

 

Kontit purettu ja pian viimeinenkin merkki remontista lähtee kirkon pihamaalta

Kontinpurkutalkoisiin osallistui monia vapaaehtoisia. Ihmiset purkamassa konttia.
Kontinpurkutalkoisiin osallistui monia vapaaehtoisia. Jokainen tavara tulee puhdistaa ennen, kuin se voidaan viedä kirkkoon tai varastoon.

Kirkon julkisivu ja piha on näin valmistumassa. Myös pihalla olleet remontista muistuttaneet kontit ovat pian molemmat tiessään. Keskiviikkona 28.9. Hämeenlinnan kirkolla järjestettiin toiset ja viimeiset kontinpurkutalkoot, joissa purettiin toisen ja viimeisen pyhäkön pihalla odottaneen kontin tavarat. Kaikki pyhäkköön tulevat tavarat puhdistettiin ensin erityisellä puhdistusaineella. Kontissa on enää painava kassakaappi, jonka siirtämiseen tarvitaan erityistä välineistöä. Tämän jälkeen myös viimeinen kontti lähtee kirkon pihalta.

Vaikka ikonostaasi valmistuu näillä näkymin lokakuussa ja kontit lähtevät pois pyhäkön pihapiiristä, aivan valmiiksi Hämeenlinnan kirkkoa ei vielä saada. Kiotoissa eli ikonikaapeissa olevat ikonit odottavat vielä kunnostusta.  Lattialla olevat kattokruunut on tarkoitus nostaa paikoilleen vielä tämän vuoden aikana. Tämän jälkeen on enää jäljellä sähkötöiden takuukorjaukset. Kosteusvauriosta kärsineen pyhäkön uudelleen rakentamista on tehty vähitellen, mutta määrätietoisesti. 

Miehet purkamassa kontista suurta puista kaappia.
Vapaaehtoisttoiminta seurakunnassa voi joskus tarkoittaa myös fyysistä kestävyyttä vaativaa työtä, kuten kontinpurkutalkoot osoitivat.

 

Hämeenlinnan ortodoksinen kirkko on jo 60 vuoden ajan ollut erottamaton osa paikallista kaupunkikuvaa. Pyhäkön 60-vuotisjuhla on siirretty vuoteen 2023 siinä toivossa, että kirkko olisi silloin kaikilta osin valmis.

 

Teksti: Vlada Wahlstén
Kuvat: Joel Eklöv

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset