12.2.2024

Filantropian Suuren paaston keräys kannetaan tänä vuonna Filantropian hankkeille Etiopiassa. Hankealueella Amharassa on levotonta. Eri heimoihin kuuluvat ovat nousseet toisiaan vastaan. Kaupunkien miehitykset, taistelut ja ulkonaliikkumiskiellot tekevät työstä ja arjesta vaikeaa. Sen vuoksi sovinnon tekeminen nöyrällä asenteella on tarpeen. Filantropia rakentaa rauhaa Amharan alueella tukemalla terveydenhoitoa sekä taistelujen jalkoihin jääneiden naisten parempaa huomista.

Pyhittäjä Mooses Etiopialaisen ikoni tämän vuoden paastojulisteessa

Filantropian suuren paaston keräyksen julisteessa on kuva pyhittäjä Mooses Etiopialaisen ikonista. Hänet kuvataan usein myös hiekkakori selässään muistuttamassa nöyryydestä. Hänen kerrotaan täyttäneen vuotavan korin hiekalla ja menneen kori selässään luostarin kokoukseen, jossa oli tarkoitus tuomita väärintekijä. Kun veljet kysyivät hiekkakorin merkitystä, hän vastasi: ”Syntini virtaavat takanani, vaikka en näe niitä, mutta tänään minä olen tullut tänne tuomitsemaan toisen syntejä.” Kuullessaan tämän isät katuivat aiettaan ja antoivat rikkoneelle veljelle anteeksi.

Keräyksellä tukea sovinnon rakentamiseen: Haurasta rauhaa Amharan alueella 

Woldian kaupungin sotauutiset jäivät pari vuotta sitten maailman myllerrysten jalkoihin. Sisällissota Etiopiassa nosti kansan itseään vastaan ja yhteisen maan sijasta korostettiin oman heimon paremmuutta. Jossakin heimot kuuluivat eri kirkkoihin tai uskontoihin, mutta Woldiassa se tarkoitti sitä, että ortodoksit miehittivät ortodoksien kaupungin puoleksi vuodeksi. Konfliktin syyt ovat syvällä historiassa, mutta siitä jääneet jäljet vuotavat vielä pitkään.

Woldia sijaitsee amharoiden alueen pohjoisosissa, jossa tigrayn joukot miehittivät seutua loppuvuodesta 2020. Kummatkin heimot ovat valtaosin ortodokseja – ja ihmisiä. Miehittäjät varastivat kaiken arvokkaan ja veivät säilötyt ruokavarannot. Rauha solmittiin, mutta monet miettivät uskaltaako siihen luottaa. Siitä huolimatta jälkiä on raivattu ahkerasti ja ihmiset haluavat saada arjesta kiinni. Teiden varrella on vielä mustia jälkiä droonien iskuista sotilasajoneuvoihin. Monenkohan matka pysähtyi siihen?

Filantropian projektissa tavoitteena on tukea sodan jalkoihin jääneitä naisia. Taistelujen jäljiltä jo ennestään heikoimmassa asemassa olevilta vietiin loputkin. Etiopian isossa jaossa Woldia sijaitsee niin sanotulla nälkävyöhykkeellä erotuksena paimentolaisten ja viljelijöiden vihreämmistä alueista. Kuivuus ja esimerkiksi heinäsirkat ovat aina olleet osa luonnon kiertokulkua noilla vuorilla. Filantropian hanke tuo naisille psykososiaalista tukea ja toimeentuloa parantavaa koulutusta starttirahoineen.

Keräysellä apua terveydenhoitoon: Podon juurilla Etiopiassa 

Etiopiassa Etiopian suurimman järven Tanan rantakivikoissa on siellä täällä vanhoja laavakiviä. Järvi on syntynyt tulivuorten purkauksien jälkeen miljoonia vuosia sitten. Sininen Niili alkaa Tana-järvestä ja jatkuu rajan yli Sudaniin. Siellä joki löytää Ugandasta tulevan Valkoisen Niilin. Yhdessä vedet virtaavat Egyptin halki kohti Välimerta.

Tuolta tulivuorten ajalta juontaa juurensa myös Filantropian uusin nelivuotinen kehitysyhteistyöhanke Amharan alueella. Tuliperäisen ja teräväkivisen maan ärsytys paljaaseen jalkapohjaan sairastuttaa miljoonia ihmisiä Etiopiassa. Kyse on ihmisen lymfajärjestelmän häiriöstä, jossa imusuonet eivät puhdista imunestettä normaalisti. Sairastuneiden jalat turpoavat ja pahimmillaan sairaus vie ihmiseltä kokonaan kyvyn liikkua.

Podokoniosis on trooppinen tauti, joka olisi helposti torjuttavissa pitämällä kengät jalassa. Filantropian ja kansainvälisen ortodoksisen avustusjärjestön Etiopian osaston yhteisessä hankkeessa keskitytään sekä sairauden ennaltaehkäisyyn että hoitoon. Klinikan pihalla podon eri asteita sairastavat keskustelevat kohtaamistaan ennakkoluuloista. Monet varoittavat ottamasta puolisoa perheistä, joissa ihmisillä on turvonneita jalkoja. Tautia pidetään toisaalta kirouksena ja toisaalta perinnöllisenä, vaikka tauti ei ole kumpaakaan. Naiset istuvat kiveyksellä, riisuvat kenkänsä ja näyttävät miten peseminen tapahtuu. Puhdasta vettä, saippuaa ja kiireetöntä pesemistä. Sen jälkeen vesi vaihdetaan ja uuteen veteen liuotetaan kourallinen suolaa haavojen desinfioimiseksi. Veden hakeminen kaukaa on naisen työtä. Pesemiseen ja jalkojen hauduttamiseen suolavedessä tarvitaan lisää vettä, jonka sairastunut nainen joutuu kantamaan jostakin. Podo-hankkeessa tietoja ja taitoja jaetaan erityisesti naisille.

Näin osallistut

Suuren paaston keräys 12.2. – 31.3.2024. Keräykseen voi osallistua tekemällä lahjoituksen Filantropian keräystilille FI53 5480 0520 0233 08, OKOYFIHH, viite 13411, MobilePaylla 33867 tai Filantropian lahjoitussivulla.

Keräyslupa RA/2022/1620 on voimassa koko Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Kerätyt varat käytetään Filantropian kehitysyhteistyöhankkeisiin Etiopiassa.

Filantropian työssä etsitään vähäisimpiä, joiden vuoro on aina viimeisenä. Hiljainen muutos ei tapahdu itsestään. 

Lue lisää ja osallistu:

Filantropia

Kategoriat Uutiset