Ruotsinkielinen rukouskirja sisältää suomenkielistä monipuolisemmin rukouksia eri tilanteisiin ja kirkollisiin toimituksiin. Kuva: Vlada Wahlstén. Teksti: Suomen ortodoksinen kirkko

13.6.2024

Ortodoksisen kirkon kirkollisten toimitusten käsikirja Euhologion on ilmestynyt ruotsiksi tänä keväänä. Seurakuntamme Vantaan alueen pappi, rovasti Mikael Sundkvist on valinnut ja kääntänyt tekstit kreikankielisistä lähteistä. Kirjan on julkaissut Vuosaaressa Helsingissä toimiva Kulttuurikeskus Sofia.

Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla kerrotaan, että nyt käyttöön saatu käsikirja tarjoaa papiston käyttöön suomenkielistä Euhologionia laajemman valikoiman erilaisissa kirkollisissa toimituksissa käytettäviä rukouksia ja toimituskaavoja. Sen sivuille mahtuu koko ihmiselämä syntymästä hautaukseen ja vainajan muisteluun asti. Mukana on muun muassa adoptiolapseksi ottamisen palvelus, jonka tekstejä ei löydy suomenkielisestä Euhologionista.

Teos on vuonna 2009 alkaneen ruotsinnoshankkeen viimeinen osa. Hanketta on hallinnoinut Suomen ortodoksisen kulttuurikeskuksen säätiö yhdessä projekstin tukiyhdistys Ekdosiksen kanssa. Laajan käännöshankkeen puitteissa on aiemmin ilmestynyt muun muassa ruotsinkielinen jumalanpalveluskäsikirja papeille ja diakoneille.

Isä Mikaelin lisäksi hankkeessa ovat olleet mukana rovasti Sergius Colliander,  joka on ollut arvioimassa toimituskaavoja sekä teologian tohtori Carola Envall ja kielitieteilijä Monica Äikäs, jotka osallistuivat teoksen kieliasun kehittämiseen. Teoksen kuvitus on ikonimaalari Katariina Koskivaara-Ilmosen käsialaa. Piispainkokous on hyväksynyt käännöstyön 23.10.2023.

 

Vantaan alueen pappi rovasti Mikael Sundkvist esitteli kääntämäänsä vastapainettua ruotsinkielistä rukouskirjaa Tikkurilan ortodoksisen kirkon temppelijuhlassa helatorstaina. Kuva: Vlada Wahlstén.

Ruotsinkielinen seminaari Helsingissä

Suomen ruotsinkielisten ortodoksisen yhdistys, Heliga Lucias gemenskap rf, järjestää 6.–8.9. Helsingin ortodoksisen seurakunnan tiloissa seurakuntasalilla (Unioninkatu 39 A, sisäpiha) ruotsinkielisen seminaarin, jossa tutustutaan uuden käsikirjan toimitustyöhön ja sisältöön. Seminaariin sisältyvät jumalanpalvelukset toimitetaan Kotikirkossa (Liisankatu 29 A 1, 4.kerros).

Seminaarin sisältö on varsin laaja ja aiheena niin synnintunnustus ja sairaanvoitelu, kolivan valmistus kuin kodinpyhitys tai matkallelähtörukoukset.  Puhujina seminaarissa ovat seurakuntamme alueella toimivat papit: seurakuntamme venäjänkielisestä seurakuntatyöstä vastaava rovasti Heikki Huttunen, Itä-Suomen yliopiston käytännöllisen teologian yliopistonopettaja rovasti Teemu Toivonen, Itä-Helsingin alueen jumalanpalveluselämästä vastaava pastori Joosef Vola sekä rovasti Mikael Sundkvist.

Seminaarin osallistumismaksu on 60 euroa ja se sisältää ohjelmaan merkityt ateriat.

Seminaarin ohjelma

Perjantai 6.9.

16.00 Johdanto, iltapala (seurakuntasali)
17.00 Yleinen sairaanvoitelu Kotikirkossa
18.00 Rovasti Heikki Huttunen: Synnintunnustus ja sairaanvoitelu

19.30 Rovasti Teemu Toivonen: Kolivan valmistus
Illan päätteeksi pieni ehtoonjälkeinen palvelus Kotikirkossa

Lauantai 7.9.

9.00 Aamupalvelus ja vedenpyhitys Kotikirkossa
10.30 Rovasti Mikael Sundkvist: Euhologionin toimitus- ja käännösprosessi
11.00 Rovasti Mikael Sundkvist: Kasteen sakramentti ja kodinpyhitys

12.30 Lounastauko
14.00 Pastori Joosef Vola: Elämän päättymiseen liittyvät rukoukset ja toimitukset, vainajan muistelu

15.30 Kahvitauko
16.00 Yleinen panihida, kolivan syöminen
17.30 Päivällinen

18.30 Rovasti Teemu Toivonen: Avioliittoon vihkiminen
19.30 Iltarukoukset Kotikirkossa

Sunnuntai 8.9.
9.00 Aamupalvelus ja liturgia Kotikirkossa
11.30 Lounas

12.30 Rovasti Mikael Sundkvist: Muut Euhologionin rukoukset
14.00 Matkallelähtörukoukset
14.30 Päätöskahvi

 

Ilmoittautumiset:
25.8. mennessä
osoitteella heligaluciasgemenskap@gmail.com. Ilmoittautumisen yhteydessä on hyvä mainita mahdollisista erityisruokavalioista. Lisätietoa saa samasta osoitteesta tai puhelimitse Marie-Louise Litoniukselta, 040 484 1706.

 

Lämpimästi tervetuloa!

Kategoriat Uutiset