Kunniamaininnan saanut piirustus "Kirkko keskellä puita". Piirtänyt Milena Rantamäki 1. luokka.

7.2.2023

Espoon alueen päätoimiset ortodoksisen uskonnon opettajat Jari Ketola, Johanna Miettinen, Maria Salo, Tia Tajakka ja Maria Vähäkangas järjestivät jo toistamiseen kaikkien Espoon peruskoulujen ortodoksisille oppilaille suunnatun piirustuskilpailun. Kilpailu jakaantui kolmeen sarjaan, 1. sarja oli 1.-3.-luokkalaisille, 2. sarja 4.-6.-luokkalaisille ja 3. sarja yläkoululaisille.

Kilpailun aiheena oli kirkkorakennus.

Piirustuskilpailun tuomarit piispa Sergei, Kriska Lasarenko ja Stiina Hakonen vaikean tehtävän äärellä. Piirustuksia saapui lähes 500. 

 

”Oli mukava huomata, että moni oppilas valitsi kotikirkkonsa tai kirkon perheen aiemmasta kotimaasta. Osa töistä taas oli tehty oppilaiden omaan kirkkokäsitykseen perustuen”, kuvailee uskonnonopettaja Johanna Miettinen.

Kilpailun tuomareina toimivat Haminan piispa Sergei, kauan seurakuntamme lapsi- ja nuorisotyössä mukana ollut Stiina Hakonen sekä nuori ikonimaalari Kriska Lasarenko.

Tuomarointi ollut helppoa, sillä piirustuksia oli paljon erityisesti alakoululaisten sarjoissa. Yhteensä piirustuksia oli lähes 500 ja erittäin onnistuneita ja taitavasti toteutettuja töitä oli todella paljon.

”Oli ihanaa huomata, kuinka monet lapset ja nuoret olivat piirtäneet ja maalanneet töitään suurella rakkaudella. Siksi kuka tahansa olisi voinut olla voittaja, vaikka vain muutama työ palkittiin”, kuvailee kanttori Stiina Hakonen.

Piispa Sergei piti hienona asiana, että kilpailutöihin oli selvästi käytetty aikaa ja vaivaa, ja toivoi, että piirustuskilpailusta tulisi perinne, joka jatkuu.

Tuomarit pyrkivät huomioimaan valintoja tehdessään erilaisilla tyyleillä tehtyjä töitä. Palkittujen töiden joukosta löytyi akvarelleja, lyijykynätöitä, puuvärikynillä ja tusseilla tehtyjä töitä sekä erilaisten tyylien sekoituksia. Tuomarit arvostivat töissä sitä, että rakennukset pystyttiin tunnistamaan selkeästi ortodoksisiksi kirkoiksi, hienoja oivalluksia ja värien käyttöä. Pienet kauniit yksityiskohdat olivat myös tuomarien mieleen. Iloinen tunnelma oli varsinkin pienimpien piirustuksissa tärkeää.

Jokaisesta sarjasta palkittiin viisi työtä. Lisäksi jaettiin muutamia tunnustuspalkintoja. Palkintoina oli ikoneita, kaularistejä, pieniä ikonin kuvilla koristeltuja pusseja, ristiavaimenperiä, piirustusvälineitä sekä karkkeja. Piispa Sergei ystävällisesti lahjoitti palkinnoiksi kirjoja, joita saimme antaa yläkoululaisten sarjan palkinnoiksi.

1.-3.-luokkalaisten sarjan voittajatyö oli 2.-luokkalaisen Nutsa Karchavan työ (kuva yllä). Tuomarit perustelivat seuraavasti valintaansa: Piirustuksessa on selkeät ortodoksisen kirkon muodot ja myös kultaa on käytetty kauniisti. Risti on tehty oikein. Iloinen karkkitaivas lisänä.

 

4.-6.-luokkalaisten sarjan voittajatyö oli 6.-luokkalaisen Viivi Riissasen (yllä). Perustelu tämän työn valintaan oli, että työ tehty huolella ja vaivaa nähden. Piirustusta katsoessa tulee tunne, että haluaa mennä kirkkoon, se kutsuu luokseen. Valot ja varjot erottuvat hienosti ja työssä on paljon yksityiskohtia. Tiedät olevasi Romaniassa.

Yläkoululaisten sarjan voitti 9.-luokkalaisen Alina Hekkasen työ, jonka voitto perusteltiin näin: Todella kauniit ja värikkäät kupolit ja mittasuhteet onnistuneet. Varjostus on onnistunut, työ tehty huolellisesti. Kirkon tunnisti heti!

 

Teksti: Johanna Miettinen

Kategoriat Ajankohtaista