Kuva: Pixabay

26.11.2021

Helsingin hiippakunnan koronatiimi suosittelee Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon johdolla ortodoksisen kirkon ja seurakuntien toimintaan osallistumista nykyisessä epidemiatilanteessa vain koronavirusta vastaan rokotettuna. Rokote on tehokas tapa suojautua koronavirustartunnalta ja heikentää koronavirukseen sairastuttaessa sairauden voimakkuutta sekä tartuttavuutta. Pahentuneen tautitilanteen vuoksi Suomen päivitetyssä rokotusstrategissa rokotusten painopisteenä on jatkossa tartuntojen välttäminen eikä pelkästään kuolemien estäminen.

Kuinka estämme omalla toiminnallamme epidemian leviämistä?

Valtioneuvosto hyväksyi torstaina 25.11. esityksen tartuntatautilain väliaikaisten säädösten jatkamisesta ensi vuoden kesäkuuhun 30.6.2022 saakka. Tartuntatautilain väliaikainen pykälä 58 c velvoittaa meitä kaikkia ehkäisemään epidemian leviämistä.

Seurakunnan toimintaan, olipa kyseessä jumalanpalvelus, muu pyhä toimitus, perhejuhla tai kerhotoiminta, osallistumisen edellytyksenä on se, ettei sairaana tai oireisena osallistuta, huolehditaan oikeanlaisesta käsi-, yskimis- ja aivastamishygieniasta, käytetään maskia ja huolehditaan turvaväleistä.

Terveysturvallisuus ohjenuorana kaikessa seurakunnan toiminnassa

Kaikkea fyysistä kontaktia tulee edelleen välttää (ikonien ja muiden kirkollisten esineiden koskeminen, kättely, kristottaminen eli poskisuudelmat, halaaminen jne.). Ehtoollinen jaetaan edelleen kertakäyttöisillä puukuitulusikoilla, jotka hävitetään polttamalla mahdollisimman pian käytön jälkeen. Ehtoolliselle voi osallistua myös jumalanpalvelusten ulkopuolella sopimalla asiasta etukäteen papin kanssa.

Jälkiviiniä ei jaeta, mutta kirkkokahveja seurakunta voi järjestää kaikkia voimassa olevia varotoimia noudattaen. Kirkkokahveilla pyritään välttämään jonojen muodostumista. Käsihygieniasta (käsien pesu sekä käsihuuhde) huolehditaan ennen koskemista yhteisiin ottimiin tai kahvipannuihin. Perhekuntien on hyvä pitää turvavälejä toisiin tartuntariskien minimoimiseksi. Maskia suositellaan käytettäväksi kahvitteluaikaa lukuun ottamatta tiloissamme koko ajan (esimerkiksi jonotus, astioiden palautus ja keskustelut). Samat ohjeet soveltuvat muihin ruokailuja sisältäviin kerhoihin ja tapahtumiin.

Suosittelemme enintään kymmenen hengen kuoroharjoituksia, joissa kaikkia annettuja hygieniaohjeita tulee noudattaa. Yli kymmenen hengen harjoituksissa seurakunta kerää osallistujalistan mahdollista tartunnanjäljitystä varten. Henkilörajoitus perustuu THL:n riskipotentiaalin arviointitaulukkoon.

Kirkkolaulun osalta palveluksista vastaa kanttori ja enintään kolme laulajaa. Yhteislaulu on toistaiseksi kielletty kaikissa seurakunnan palveluksissa ja toiminnoissa kaikkien pyhäköiden alueella. Mikäli palveluksessa käytetään äänentoistoa ja yhteistä mikrofonia, on mikrofoni syytä puhdistaa käyttäjien välillä.

Kerhot, leirit ja vapaaehtoistoiminta

Seurakuntien kokoavaa toimintaa, kuten kerhoja, voidaan järjestää voimassa olevat hygieniakäytänteet, kuten oikeaoppinen käsihygienia ja maskien käyttö, huomioiden.

Lapsi-, nuoriso- ja perhetoiminnassa pidetään edelleen kirjaa toimintaan osallistuvista, mutta ilmoittautumista jumalanpalveluksiin, kerhoihin ja kursseille ei vaadita.

Leiritoimintaa järjestetään epidemiologisen harkinnan perusteella, peruuntumiset ovat mahdollisia.

Vapaaehtoistyötä voidaan tehdä vapaaehtoistyön koordinaattorin välttämättömyysharkinnan perusteella.

Seurakuntien tilojen vuokraamisesta

Seurakuntien tiloja vuokrataan tilojen mahdolliset henkilörajoitukset, tehostettu siivous ja voimassa olevat hygieniakäytänteet, kuten oikeaoppinen käsihygienia ja maskien käyttö, huomioiden. Vuokraaja sitoutuu noudattamaan tätä ohjetta.

Lisätietoja

Lisätietoja voi kysyä koronatiimin puheenjohtaja Elina Palelta puh. 040 723 7632, elina.pale@ort.fi tai seurakunnan kirkkoherralta.

Koronatiimi seuraa viranomaisohjeita sekä ajankohtaisia ja alueellisia epidemiatilanteita säännöllisesti. Näihin ohjeisiin voidaan tehdä muutoksia tarvittaessa.

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset