8.3.2021

Koronatartuntojen määrä on lähtenyt Suomessa viime viikkoina huolestuttavaan kasvuun ja rokotettujen osuus kasvaa toivottua hitaammin. Uudet virusmuunnokset ovat levinneet voimakkaasti ja huoli sairaanhoito- ja erityisesti tehohoitokapasiteetin riittävyydestä on jälleen todellinen erityisesti Etelä-Suomessa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on antanut 4.3.2021 määräyksen, jonka nojalla kuuden hengen kokoontumisrajoitus laajenee Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelta koko Etelä-Suomen alueelle maaliskuun loppuun saakka. Lounais-Suomen aluehallintovirasto on antanut vastaavan määräyksen Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan.

Vallitsevassa tilanteessa arkkipiispa Leo ja Helsingin hiippakunnan koronatiimi ovat päättäneet, että koko hiippakunnan alueella noudatetaan entistä tiukempia koronarajoituksia 31.3. asti.

Kirkon työntekijöiden osalta tiukennus tarkoittaa sitä, että suljetuin ovin ilman kirkkokansaa toimitettavien jumalanpalvelusten toimittamiseen osallistuvaa henkilömäärää on supistettava niin, että pyhäkössä on paikalla enintään kuusi työntekijää. Kasteet pyritään toimittamaan rajoitusten puitteissa. Hautaustoimituksen kohdalla kirkkoherra voi käyttää henkilömäärän kohdalla pastoraalista harkintaa, mutta tämäkin on mahdollista vain siinä tapauksessa, että hautaus toimitetaan ortodoksisen seurakunnan tiloissa ja tilaisuudessa noudatetaan hygieniasta ja turvaväleistä annettuja ohjeita. Evankelis-luterilaisen kirkon tiloissa tapahtuvassa toiminnassa seurataan tarkasti kyseisissä tiloissa voimassa olevaa ohjeistusta.

Kirkon jäsenistöä on tähän asti rohkaistu osallistumaan ehtoolliseen liturgian jälkeen joko yksittäin, perhekunnittain tai muutaman hengen ryhmissä. Kirkkojen ovilla on paikoin ollut säähän katsomatta useita kymmeniä ihmisiä odottamassa ehtoolliselle pääsyä. Vaikka ilmiö on kirkon näkökulmasta ilahduttava, niin nyt meidän on toimittava toisin, sillä kokoontumisrajoitukset ovat voimassa myös ulkotiloissa.

Ehtoolliselle osallistumisesta olisi nyt hyvä sopia ennakkoon papin kanssa. Joskus sopiva aika voi olla heti liturgian jälkeen, mutta vaihtoehtoisia toimintatapoja on paljon.

Ehtoolliselle olisi myös hyvä pyrkiä osallistumaan kohtuullisin väliajoin, jotta mahdollisimman monilla on mahdollisuus löytää papin kanssa aika pyhien lahjojen vastaanottamista varten. Vaikka monet ovat kenties tottuneet osallistumaan ehtoolliseen varsinkin suuren paaston aikaan useita kertoja viikossa, niin tänä keväänä on syytä ottaa toiset huomioon ja antaa heille jonain päivänä etusija.

 

Teksti: Maria Hattunen

Kuva: Yksityiskohta Pyhän Kolminaisuuden kirkosta / Dimitri Tolonen

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset