Kristittyjen ykseyden rukousviikko. Kuva: Suomen ekumeeninen neuvosto

17.1.2023

Ekumeeninen rukousviikko on kuulunut osaksi kirkkojen tammikuuta jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Helsingin ortodoksinen seurakunta on ollut aktiivisesti mukana kahdeksanpäiväisessä 18.-25. 1. kristittyjen ykseyden ekumeenisessa rukousliikkeessä, jota vietetään jo 120 eri maassa.

Tänä vuonna rukousviikon teemaksi on valittu profeetta Jesajan kirjan jae 17: ”Tehkää hyvää, tavoitelkaa oikeudenmukaisuutta”. Kansainvälisen aineiston on valmistettu Yhdysvalloissa Minnesotan kirkkojen neuvostossa.  Aineisto suomeksiRukousaineistosta kahdeksalle päivälle on ensimmäistä kertaa tehty myös mukautus selkosuomeksi.

Vuoden 2023 kansallista Kristittyjen ykseyden rukouspäivää vietetään keskiviikkona 18.1.2023 ja Rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivää 24.10.2023 ja raamatuntekstit näille päiville on valinnut Suomen Ekumeenisen Neuvoston rukouspäivätyöryhmä. Tasavallan presidentin rukouspäiväjulistus on valmisteltu Suomen Ekumeenisen Neuvoston rukouspäivätyöryhmän ja presidentin kanslian yhteistyönä.

Eri paikkakuntien rukousviikon tapahtumat löytyvät Suomen Ekumeenisen neuvoston sivuilta: ekumenia.fi/tulossa

Viikon ohjelmaan sisältyy tuttuun tapaan myös ekumeeninen pyhiinvaellus Roomaan. Tänä vuonna Suomen ortodoksista kirkkoa edustaa matkalla Haminan piispa Sergei. Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa edustaa Espoon piispa Kaisamari Hintikka ja katolista kirkkoa hiippakunnan asianhoitaja isä Marco Pasinato. Maanantaina 16.1. matkaan lähtenyt seurue tapaa paavi Franciscuksen Vatikaanissa 20.1.2023.

 

Tapahtumia seurakunnassamme

Ekumeeninen rukousviikko ja rukous kristittyjen ykseyden puolesta näkyvät seurakuntamme jumalanpalveluksissa ja toiminnassa monin tavoin. Esimerkiksi Helsingissä Kotikirkon jumalanpalveluksissa korostuu ekumeenisen rukouspäivän sanoma. Tämän lisäksi seurakuntamme osallistuu moniin ekumeenisiin tapahtumiin  ja on mukana järjestämässä niin ekumeenisia pyhiinvaelluksia kuin muita ekumeenisia tilaisuuksia. Tapahtumakalenterissamme nämä tapahtumat löytyvät valitsemalla ”ekumeeninen rukousviikko” tapahtuman tyypiksi.

Tässä lisäksi poimintoja ekumeenisista tilaisuuksista: 

Ekumeeninen pyhiinvaellus ja rukoushetki Vantaalla 18.1. 

ke 18.1. klo 18.00 – 19.00

Vuoden 2023 rukouspäiväjulistus kehottaa tekemään hyvää ja tavoittelemaan oikeudenmukaisuutta. Vantaan Kivistön kirkossa vietetään tammikuun 18. päivänä,  ekumeenisena ruouspäivänä hartautta kolmen kristillisen yhteisön voimin: Hartaushetken toteuttavat luterilainen Vantaankosken seurakunta, Helsingin ortodoksinen seurakunta ja Suomen Helluntaikirkkoon kuuluva Credo-kirkko.

Tilaisuuteen voi saapua suoraan kirkolle kello 18.00 tai osallistua ekumeenisen pyhiinvaelluksen mukana, joka lähtee Myyrmäen Virtakirkolta kello 16.00 ja päättyy Kivistön kirkolle. Vaellusmatka on 8 kilometriä. Mukaan säähän sopiva vaatetus.

Ekumeenisessa rukoushetkessä rukoillaan luterilaisen, helluntailaisen ja ortodoksisen ruokusperinteen rukouksin. Rukousta rytmittävät rukouspäivän raamatuntekstit ja musiikki. Tilaisuus kestää noin tunnin.

Tilaisuuteen voi osallistua myös verkossa: https://www.youtube.com/watch?v=2xCmOkT3O2U

Vantaankosken seurakunnan YouTube-kanavalla.

Lisätiedot pyhiinvaelluksesta Kari Koivula p. 0400 605955 tai suti.koivula@gmail.com.

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset