Vainajien muistopöydällä Kotikirkossa palavat tuohukset kuvastavat palavaa rukousta edesmenneen puolesta. Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta

19.10.2023

21.10. vietämme Dimitrin lauantaita, jolloin kutsutaan meitä muistamaan edesmenneitä läheisiämme.

Kirkossa päivän jumalanpalveluksissa muistamme ja rukoilemme kaikkien edesmenneiden ihmisten puolesta. Yhtä lailla kaikkien heidän puolestaan, jotka ovat olleet meille tärkeitä ja läheisiä, kuin heidänkin, joita me emme enää muista tai ole koskaan edes tunteneetkaan.

Dimitrin lauantaita vietetään suurmarttyyri Demetrioksen muistopäivän 26.10. edeltävänä lauantaina.

Päivän evankeliumissa Jeesus Kristus puhuu kuolleiden ylösnousemuksesta ja iankaikkisesta elämästä (Joh. 5:24–30):

” [Jeesus sanoi:] 24 ”Totisesti, totisesti: se, joka kuulee minun sanani ja uskoo minun lähettäjääni, on saanut ikuisen elämän. Hän ei joudu tuomittavaksi, vaan hän on jo siirtynyt kuolemasta elämään. 25 Totisesti, totisesti: tulee aika — ja se on jo nyt — jolloin kuolleet kuulevat Jumalan Pojan äänen. Ne, jotka sen kuulevat, saavat elää, 26 sillä Isä, elämän lähde, on tehnyt myös Pojasta elämän lähteen. 27 Isä on myös antanut hänelle tuomiovallan, koska hän on Ihmisen Poika. 28 Älkää ihmetelkö tätä! Tulee aika, jolloin kaikki, jotka lepäävät haudoissaan, kuulevat hänen äänensä. 29 He nousevat haudoistaan — hyvää tehneet elämän ylösnousemukseen, pahaa tehneet tuomion ylösnousemukseen. 30 ”Omin neuvoin minä en voi tehdä mitään. Minä tuomitsen sen mukaan mitä kuulen, ja tuomioni on oikea, sillä minä en pyri toteuttamaan omaa tahtoani, vaan lähettäjäni tahdon.”

 

Seurakuntamme useissa pyhäköissä huomioidaan muistopäivää ja toimitetaan vainajien muistopalveluksia. Myllypurossa Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen kappelissa toimitetaan kello 7 parastaasi ja liturgia. Hautausmaan kirkossa toimitetaan liturgia kello 9. Pyhän Kolminaisuuden kirkossa Helsingissä toimitetaan kello 10 liturgia ja kello 16:30 yleinen panihida. Lohjan kirkossa taas toimitetaan kello 10 yleinen panihida, minne jokainen voi tulla muistelemaan edesmenneitä läheisiään.

 

Lämpimästi tervetuloa Dimitrin lauantain jumalanpalveluksiin!