Ruokailun päätteeksi diakoniaruokailun henkilökunta otti yhteiskuvan arkkipiispa Leon kanssa. Kuvassa vasemmalta arkkipiispa Leon vierellä takarivissä vapaehtoinen Erkki Karpomäki, piispallista siunauskirjaa pitämässä vapaaehtoinen Ulla Pesola, takarivissä vapaaehtoinen Anneli Koskinen, vapaaehtoinen Leena Ahvalo sekä vieressä diakoniatyöntekijä Sarianne Karulinna ja seurakunnan emäntä Marina Boubentchik.  Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta, teksti: Vlada Wahlsten

12.12.2023

Arkkipiispa Leo myönsi tänään 12.12. Helsingin ortodoksisen seurakunnan dikoniaruokailun järjestäjille piispallisen siunauskirjan. 

”Tuntien Suomen ortodoksista kirkkoa osoittamanne rakkauden, rukoilen Korkeimman siunausta teille, jotka mahdollistatte ja valmistatte diakonialounaan”, lukee arkkipiispa Leon myöntämässä siunauskirjassa.

Arkkipiispa Leo yllätti diakoniaruokailua valmistaneet vapaaehtoiset, seurakunnan emännän ja diakoniatyöntekijät toden teolla myöntämällä ruokailun alkajaisiksi siunauskirjan. Isä Esipaimen tarjosi myös kaikille luciapullat koittavan pyhän marttyyri Lucian päivän kunniaksi. 

 

Leivän jakamisesta 90-luvulla diakonian järjestämään toimintaan

Arkkipiispa Leo piti lyhyen puheen, jossa hän kertoi käyneensä diakoniaruokailussa ensimmäisen kerran jo vuonna 1996. 

Ruokailun järjestäminen aloitettiin 90-luvun alussa vapaaehtoisvoimin ja leivän jakamisesta vähävaraisille. Myöhemmin diakonia alkoi järjestää työttömien ruokailua, jonka nimi muutettiin jokunen vuosi sitten diakoniarauokailuksi. Samalla ruokailun hinta yhtenäistettiin.

Diakoniatyöntekijä Sarianne Karulinna on otettu tästä muistamisesta: 

”Ruokailu on seurakunnan diakonian alaista toimintaa, joka kuitenkin järjestetään hyvin pitkälle vapaaehtoisvoimin. Seurakunnan emäntä Marina Boubentchik tekee ruokaa rakkaudella ja huolella. Ruoka-aineiden hakemisessa, valmistamisessa ja jakamisessa on mukana 5-7 vapaaehtoista. Siksi on erityisen hienoa, että tämä tapahtuma on saanut piispallisen huomionosoituksen.”

Diakoniaruokailu
Arkistokuva diakoniaruokailusta vuodelta 2014. Kuva: Vlada Wahlstén

Diakoniarauokailussa käy viikoittain 50-60 ruokailijaa. 

”Saamme kävijöiltä paljon positiivista palautetta. Erityisesti ruoan mausta sekä hyvästä ilmapiiristä. Vaikka tämä on ortodoksinen tila, kävijät ovat eri kirkkokunnista. Tapahtuma on hyvin ekumeeninen”, sanoo tapahtuman pitkäaikaisin vapaaehtoinen Erkki Karpomäki. 

”Toisille se on tärkeä lisä viikon ateriakokonaisuudessa tai jopa viikon ainoa lämmin ateria. Kaikille se on myös tärkeä sosiaalinen kohtaamispaikka. Ruokailussa on paikalla  pappi, joka siunaa ruoan.  Paikalla on myös diakoniatyöntekijä ja muita seurakuntalaisia”, kertoo diakoniatyöntekijä Sarianne Karulinna. 

Yhteinen ruokailu järjestetään  joka tiistai Helsingin seurakuntasalilla (Unioninkatu 39, sisäpiha) klo 12-13. Sisäänpääsy klo 12.30 asti. Ateria maksaa yhden euron. Diakoniaruoilu järjestetään tänä vuonna vielä 19. 12., jonka jälkeen ruokailu jää joulutauolle ja palaa tauolta jälleen joulupyhien jälkeen uutena vuotena 9.1.2024.

Monia, monia armorikkaita vuosia tänään piispallisen siunauskirjan saaneille diakoniaruokailun järjestäjille! 

Ja lämpimästi tervetuloa yhteiseen diakoniaruokailuun!

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset