Johannes Siinailaisen sunnuntain ikoni. Kuvattu Tikkurilan kirkon 25-vuotisjuhlanäyttelyssä. Kuvannut Joel Eklöv.

17.3.2023

Tarvitset tikapuut, kun haluat tavoitella jotain korkealla olevaa. Askelma askelmalta nouset kohti päämäärääsi. Jos yrität harppoa, putoamisen riski kasvaa. Parasta on siis edetä kärsivällisesti, askelma kerrallaan.

Suuren paaston neljättä sunnuntaita kutsutaan pyhittäjä Johannes Siinailaisen sunnuntaiksi. Tuo kuuluisa 600-luvulla elänyt askeetti tunnetaan myös nimellä Johannes Klimakos, Portaiden Johannes, sillä hänen hengellinen pääteoksensa on opetuspuheiden sarja nimeltä Portaat. Opetuspuheissaan pyhittäjä Johannes ohjaa ihmisen nousua kohti Jumalaa ikään kuin tikapuiden askelmia pitkin.

Pyhittäjä Johanneksen kuvaamissa hengellisen elämän tikapuissa on 30 porrasta. Hengellisen kehityksen ensimmäinen askelma on turhanpäiväisen elämän hylkääminen. Muita tärkeitä portaita kilvoituksen tiellä ovat muun muassa kuuliaisuus, katumus, kuoleman muistaminen, sävyisyys, vaikeneminen, siveys, nöyryys, hiljaisuus ja rukous. Viimeinen askelma Jumalan luo nousemisen tikapuilla on ”hyveitten kolminaisuusliitto” – usko, toivo ja rakkaus.

Pyhittäjä Johannes opettaa, että hyveiden tiellä on edettävä kärsivällisesti ja määrätietoisesti. Kuten tikapuistakin, kustakin hyveen askelmasta on oltava tukeva ote ennen kuin voi astua seuraavalle. Tikkailta voi myös pudota, ja silloin kiipeäminen on aloitettava alusta uudelleen.

Paratiisin portaita kuvaavassa ikonissa kilvoittelijat kiipeävät tikapuita pitkin kohti taivasta, jossa Kristus avosylin odottaa heitä. Enkelit ovat tukemassa ja auttamassa kiipeäviä, mutta samaan aikaan pahat henget ja demonit koettavat horjuttaa heitä. Jotkut putoavatkin tikkailta kesken matkan kadotukseen. Monet pääsevät perille, takaisin paratiisiin, Kristuksen syleilyyn. Tikkaiden juurella olevat kantavat esirukouksia kilvoitusportailla kamppailevien puolesta.

Pyhittäjä Johannes Siinailainen oli itse yksi niistä, jotka vakain askelin nousivat hengellisen elämän tikkaiden jokaiselle askelmalle. Hän on kirkon askeettisen elämän esikuva, ”maan päällä oleva enkeli ja taivaissa oleva Jumalan ihminen”, kuten pyhittäjälle omistettu kirkkoveisu häntä kuvaa. Hänen esikuvaansa, opetukseensa ja esirukouksiinsa vedoten paaston, parannuksen ja rukouksen tiemme jatkuu kohti kevään horisontissa siintävää ylösnousemusjuhlaa.

Pastori Kimmo Kallinen

Teksti on ensimmäisen kerran julkaistu vuonna 2021. 

Johannes Siinailaisen sunnuntai osuu tänä vuonna tasa-arvon päivään. Johannes Siinailaisen opetuksessa taivasta kohti johdattavista portaista ei tehdä eroa miehen ja naisen välillä, vaan portaat pelastukseen ovat samalla tavalla avoinna jokaiselle ihmisille.

 

Jumalanpalvelukset pyhäköissä ja suoratoistona

Johannes Siinailaisen sunnuntain aattona seurakunnan pyhäköissä toimitetaan vigilia ja sunnuntaina aamulla liturgia. Katso: jumalanpalveluskalenteri

Uspenskin katedraalista lähetetään liturgia suoratoistona ja sitä voi seurata 19.3. kello 9:55 alkaen. Liturgiassa arkkipiispa Leo vihkii Peter Schielin papiksi. Lähetystä voi seurata suoratoistona seurakunnan YouTube-kanavalla.

 

Johannes Siinailaisen sunnuntain sanomaan voi tutustua myös Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla  julkaistussa pastori Andrei Verikovin kirjoittamassa tekstissä sekä Aamun Koitossa julkaistussa minisaarnassa.