2.4.2022

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo tapasi Ukrainan sotaa paenneita perheitä Kuopiossa 1.4. Tapaaminen oli ensimmäinen laatuaan. Asiasta uutisoi Aamun Koitto.

Arkkipiispa Leo piti tapaamista pakolaisten kokemasta kärsimyksestä huolimatta valoisana.

Isä Esipaimen kutsui Ukrainasta paenneita lapsia, naisia ja perheitä Kuopion kirkon keskustaloon yhteiseen rukoushetkeen ja vapaamuotoiseen kahvitilaisuuteen. Tapaamisen lopuksi lapset saivat arkkipiispalta muistoksi kukin oman triptyykin ja palmusunnuntain ikonin.

Arkkipiispa Leo iloitsi, että paikalle saapui myös pakolaisia auttavia henkilöitä, kuten lääkäri, kielenopettaja ja psykiatri, ja kertoi arvostavanasa suuresti auttajien tekemää työtä.

Ukrainalaisvieraat kertoivat isä esipaimenelle, mistä päin Ukrainaa he pakenivat ja millaisissa olosuhteissa. Arkkipiispa Leo kertoi seurakuntamme tiedotukselle, että erityisesti yhden perheen tarina jäi mieleen:

– Perheen isä jäi Ukrainaan puolustamaan isänmaataan,  äiti ja lapset pakenivat  ja päätyivät lopulta tänne Suomeen. He pitävät tiiviisti yhteyttä puhelimella. Ikävä ja huoli on suuri. Kukaan ei tiedä, kuinka kauan kärsimys ja sota vielä kestävät. Siksi on tärkeää, että he saavat hengellistä tukeamme.

Arkkipiispa Leo on 31.3. määrännyt Helsingin ortodoksisen seurakunnan neuvoston palkkaamaan ukrainankielisen papin Alexander Zanemonetsin, joka tulee tekemään valtakunnallisesti työtä Ukrainan pakolaisten parissa.

Tarkemmin arkkipiispa Leon ja pakolaisten tapaamisesta voi lukea ortodoksisen lehden, Aamun Koiton sivuilla.

Kuva: Pentti Potkonen

Kategoriat Uutiset