17.6.2019

Kevään kirkkaan pääsiäisen juhlakauden jälkeen kirkko ei palaa arkeen, vaan paastoon. Pyhien apostolien paasto alkaa viikko helluntain jälkeen vietettävän kaikkien pyhien sunnuntain jälkeisestä maanantaista. Paaston ajankohta vaihtelee siis pääsiäistä edeltävän suuren paaston tavoin vuosittain. Tänä vuonna apostolien paasto alkaa maanantaina 17. kesäkuuta, valmistaen meitä alkukesän suureen juhlaan, apostolien Pietarin ja Paavalin yhteiseen muistopäivään, jota vietetään 29. kesäkuuta.

Apostolien paasto ei ole lainkaan vuoden ankarin paasto. Ehkä siitä syystä sen olemassaolon muistaminen on – vielä suomalaisessa kesähuumassa – vaikeaa. On kuitenkin hyvä pysähtyä pohtimaan juuri tuota muistamista, kutsu siihen on kuitenkin esitetty.

Jumalan muistaminen on hengellisen elämän alku ja kirkkovuoden kulku on tarkoitettu meille avuksi Jumalan mielessä pitämiseen. Paasto merkitsee kutsua syvempään muistamiseen. Ei vain sellaiseen ajatukseen, että ”kyllähän se Jumala on olemassa” tai ”onhan niitä paastoja”, vaan huolellisempaan tutkiskeluun. ”Kuka minä olen?” ”Mikä on suhteeni toisiin Jumalan luomiin?” ”Osaanko kunnioittaa itseäni ja toisia Jumalan lakkaamattoman kunnian kuvina?”

Apostoleilla oli ensi käden kosketus Kristukseen. Paavalia lukuun ottamatta heillä oli henkilökohtainen kosketus – kuten kenellä tahansa meillä – rakastettuun ihmiseen, mutta samalla kosketus Kristuksen jumaluuteen. Apostoli Paavalin kosketus Kristukseen taas oli toisenlainen. Hänen kohtaamisensa Kristuksen kanssa Damaskoksen tiellä alleviivaa meille Jumalan läsnäoloa maailmassa myös nyt. Apostolien kaltainen Kristuksen seuraaminen kuuluu niin ikään meille ja siihen Kristuksen kirkko tarjoaa välineitä. Paasto on yksi niistä raamatullisista välineistä, joiden kautta kirkko auttaa meitä muistamaan Jumalaa ja kohtaamaan Hänet pienissäkin asioissa. Yhtä lailla Kristuksen pyhässä ylösnousemuksessa kuin siitä julistaneiden apostolienkin juhlimisessa. Nouskaamme ja seuratkaamme luopumisessa pyhiä apostoleja, jotta voimme juhlia heidän muistoaan kesän ollessa parhaimmillaan!

Pastori Teemu Toivonen

Kategoriat Kirkkovuosi