29.6.2020

Kirkossamme on oma erityinen muistopäivänsä apostoleille Pietarille ja Paavalille. Tällöin pseurakuntamme pääkatedraalissa toimitetaan viikonpäivästä riippumatta liturgia. Tänä vuonna jumalanpalvelus toimitetaan poikkeuksellisesti suljetuin ovin, ja sitä voi seurata seurakunnan YouTube-kanavalla suoratoistona kello 9 alkaen. Voit osallistua palvelukseen tästä linkistä tai alla olevasta kuvakkeesta.

Kaikkia Herran kahtatoista pyhää apostolia muistetaan apostolien Pietarin ja Paavalin muistopäivän jälkeisenä päivänä, 30. kesäkuuta.

Seurakunnan Itä-Helsingin alueen pappi Joosef Vola kirjoitti apostolien paaston alkaessa seurakunnan sivuilla tämän juhlapäivän merkityksestä kirkkovuodessamme:

”Määrätyssä mielessä voimme katsoa apostolien yhteisen juhlan viimein päättävän sen paastojen ja juhlien kauden, joka on alkanut jo kevättalvella: suuren paaston ja pääsiäisen jälkeen pääsimme Helluntain juhlaan, jolloin Pyhän Hengen vuodattamisen kautta apostolit tehtiin viisaiksi totuuden julistajiksi kaikelle maailmalle.

Apostolien tekojen kirjaa lukiessamme näemme sen, että apostolit Pietari ja Paavali toimivat hyvin eri tavoin, ja Jerusalemin kokouksessa heidän välilleen muodostui suoranainen kiista. Tästä huolimatta heillä molemmilla oli merkittävää annettavaa Kristuksen Kirkon julistustyössä. He täydensivät toisiansa. Tämän vuoksi veisaammekin heidän yhteisenä juhlapäivänään:

Kunnioittakaamme kiitosvirsin hurskauden totisia saarnaajia Kirkon kirkkaita tähtiä – Pietaria, uskon kalliota, ja Paavalia, totista opettajaa ja Kristuksen salaisuuksien taloudenhoitajaa, sillä he ovat kylväneet uskovaisten sydämiin totisen sanan, joka kantaa hedelmiä kaikille.”

Lue apostolien Pietarin ja Paavalin yhteisen juhlan merkityksestä tarkemmin Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla julkaistusta rovasti Veikko Purmosen tekstistä.

 

Apostolien Pietarin ja Paavalin muistopäivän veisut:

Tropari, 4. säv.

”Te apostolien korkeimmilla valtaistuimilla istujat ja maailman opettajat, rukoilkaa kaikkeuden Herraa, että Hän soisi maailmalle rauhan ja sieluillemme suuren laupeutensa.”

 

Kontakki, 2. säv.

”Horjumattomat saarnaajat, Jumalan julistajat, opetuslapsistasi etevimmät olet sinä, Herra, tehnyt osallisiksi hyvyyksistäsi ja antanut heille levon, sillä heidän työnsä ja kuolemansa ovat olleet otollisempia sinulle kuin polttouhrit, oi ainoa sydänten tuntija.”

 

Aiemmin julkaistu sivuillamme:

Apostolien paasto – juhlakauden päätteeksi kirkko rohkaisee apostolien tielle

Kategoriat Uutiset