Kozelštšanin Jumalanäidin ikoni Uspenskin katedraalissa. Ikonia kutsutaan ihmeitätekeväksi, mikä tarkoittaa, että Jumala on kuullut ihmisten rukouksia ikonin edessä ja vastannut niihin. Kuva: Suvi Toivanen

26.4.2022

Suomen ortodoksisen kirkon ukrainankielisen esitteen kanteen on painettuna kuva Kozelštšanin Jumalanäidin ikonista Uspenskin katedraalista. Kuvavalinta on hyvin luonteva, sillä ikoni on hyvin tuttu ja rakas ukrainalaisille ortodokseille. Ihmeitätekevän ikonin historia juontaa juurensa Ukrainaan. Ikoni on saanut nimensä ukrainalaisen Kozelštšinan kylän mukaan.

Niin alkuperäiseen ikoniin kuin katedraalissa olevaan jäljennökseenkin liitetään kymmeniä ja satojakin ihmeparantumistapauksia. Nyt Ukrainan sodan myötä ikonista on tullut erityisen ajankohtainen. Ikoni on myös paennut aikoinaan sotaa ja pommituksia, se on ryöstetty hengellisestä kodistaan katedraalista, siltä on viety sille kuuluneet uhrilahjoiksi saadut korut, se on ollut haudattuna maan alle, ja se on kerran löydetty, puhdistettu ja konservoinnin päätteeksi palautettu Uspenskin katedraaliin. Ikoni on myös kiertänyt mukana ristisaatoissa ulkomaita myöten. Ja edelleen monet kokevat rukoustensa tulevan kuulluiksi ja saavansa lohtua rukoiltuaan ikonin edessä. Ikonin historiasta voi lukea tarkemmin Aamun Koiton sivuilta.

Valtakunnallinen ortodoksinen lehti Aamun Koitto on julkaissut sivuillaan artikkelin kirkkomme ja seurakuntamme rakastetusta ihmeitätekevänä pidetystä Kozelštšanin Jumalanäidin ikonista. Tekstin on kirjoittanut Suvi Toivanen, joka tekee parhaillaan Kozelštšanin Jumalanäidin ikonista taidehistorian kandidaatintutkielmaa Helsingin yliopistoon. Työssään Toivanen keskittyy juuri Uspenskin katedraalissa olevaan ikoniin.

Linkki Aamun Koiton artikkeliin.

Seuraava painettu Aamun Koitto ilmestyy 29.4. mennessä. Lasten- ja nuortenlehti Tuohustuli ilmestyy nyt seuraavasta numerosta lähtien myös Aamun Koiton välissä.

Kategoriat Uutiset