Seurakuntalaisena voit olla monin tavoin mukana seurakunnan toiminnassa. Vaikuttamismahdollisuuksia tarjoutuu niin seurakunnan luottamuselimissä kuin vapaaehtoistehtävissä seurakunnan eri alueilla.

Vaikuta luottamuselimissä

Valtuustovaalit järjestetään joka neljäs vuosi. Jokainen 18 vuotta täyttänyt seurakunnan jäsen voi asettua ehdolle vaaleissa asuinpaikkaan mukaan määräytyvällä vaalialueella. Äänioikeus on 16-vuotiaalla seurakunnan jäsenellä. Seuraavat valtuustovaalit pidetään marraskuussa 2023.

Vaalien jälkeen nimitetään myös seuraavaksi vaalikaudeksi niin seurakunnanneuvosto, lautakunnat kuin toimikunnat. Myös kirkkojen isännöitsijöiden toimet ovat luottamustoimia.

Tutustu seurakunnan päätöksentekoon ja hallintoon.

 

Tule vapaaehtoiseksi

Seurakunnassa on luottamustehtävien lisäksi tarjolla mitä moninaisimpia vapaaehtoistehtäviä kuorolaulusta diakoniaruokailun järjestämiseen. Lue lisää: Vapaaehtoisena seurakunnassa.

 

Tee aloite

Jokaisella seurakunnan jäsenellä on oikeus tehdä aloitteita seurakunnan toimintaa ja hallintoa koskevissa asioissa. (Suomen ortodoksisen kirkon kirkkojärjestys 78 §)

Lähetä aloite seurakunnan johdon sihteerille osoitteeseen: johdonsihteeri@ort.fi ja laita otsikoksi ”Aloite”. Aloitteen voi lähettää myös postitse ja merkitä viitteeksi juuri ”Aloite”.

 


Keskustelua osallisuudesta – tule mukaan vaikuttamaan vaikuttamistapoihin

Helsingin ortodoksinen seurakunta järjesti yhteistyössä Helsingin hiippakunnan seurakuntien kanssa 26.8.2023 kaikille avoimen tilaisuuden, jossa puhuttiin demokratian kannalta tärkeästä osallisuudesta. Osallisuus-seminaari saa näillä näkymin jatkoa alkuvuodesta 2024. 

Uusien vaikuttamistapojen asiantuntija Pauli Salonranta Sitrasta piti tilaisuudessa alustuksen, jonka jälkeen oli vapaata keskustelua. Salorannan esitykseen voi tutustua tästä linkistä.