6.7.2025

Pyhien apostolienvertaisten Magdalan Marian ja Vladimir Kiovalaisen kirkko Hangossa on huolella valmisteltu 20. heinäkuuta vietettävään 130-vuotisjuhlaan. Paikallisten ortodoksien rakkaus kirkkoon kohtaan näkyy monin tavoin niin pyhäkön pihapiirissä kuin kirkon sisällä.

Yksi tärkeä osa tätä valmistautumista ovat palmusunnuntaina käyttöön siunatut puiset analogit eli ikonien vinopöydät.

Kaksi lähestulkoon identtistä analogia seisoo kirkkosalin molemmin puolin. Huomio kiinnittyy ikonipöytien ortodoksisiin risteihin ja muotoon.

Analogit ovat paikallisen puuseppämestari Mikael Spitzin käsialaa. Mikael Spitz on useita vuosikymmeniä työskennellyt puuseppänä alueella ja ollut perheensä kanssa aktiivinen seurakuntalainen Hangon ja Lohjan alueella. Nyt kutsumus, elämäntyö, usko ja rakkaus yhdistyivät pyhiä kuvia kantavien analogien valmistuksessa.

”Se oli kerran elämässä tilanne, kun pappi vihmoi kirkkoon suunnittelemani ja valmistamani analogit. Ikonipöytien valmistaminen oli aivan erityinen tehtävä. Siksi en tehnyt työlle mitään varsinaista suunnitelmaa, vaan päätin antaa tilaa Jumalan johdatukselle. Annoin luovuudelle tilaa ja päätin tehdä, mitä mieleeni juolahtaa”, puuseppämestari Mikael Spitz kuvailee kiitollisena.

Idea uusien analogien valmistamiseen tuli kirkon johtavalta konservaattori Antti Narmalalta. Yli satavuotiaassa kirkossa on monenlaisia asioita, joita on pitänyt korjata ja uudistaa. Kirkko on viime vuosina muun muassa maalattu ulkoa. Kun kirkon vanhojen analogien korvaamista kevyemmillä mietittiin, muisti kirkon vahtimestari Tuuli Sankakari aktiivisesti jumalanpalveluksissa käyvän Fiskarsissa asuvan puusepän ja tiedusteli, olisiko tämä kiinnostunut tekemään kirkkoon uudet analogit. Mikael Spitz on aiemmin korjannut Hangon kirkossa kiotan, ikonikaapin. Spitz innostui asiasta saman tien. Suunnittelutyö alkoi viime vuoden lopulla.

Puuseppämestari sai vapaat kädet työn suunnittelussa. Tuuli Santakarilta tuli vain muutama ohje: uusien analogit tuli vastata mitoiltaan vanhoja, mutta niiden olisi hyvä olla edeltäjiään kevyempiä ja läpinäkyvämpiä.

Ekologisuus ja luonnonmukaisuus tärkeinä arvoina

Uudet analogit ovat alusta loppuun saakka suomalaista käsityötä. Analogit on valmistettu tammesta ja vahattu öljyvahalla.  Valmistustapa on materiaali ovat tarkkaan mietittyjä ja luonnonperäisiä sekä ekologisia.Analogeja voi tarvittaessa huoltaa, korjata tai muokata.

Varsinaiseen tuotantoon meni noin 90 tuntia.

”Vietin jonkin verran aikaa kirkossa ja seurasin vähän rakenteita, profiileja, ikkunoita, ovia, panelointeja, kaaria, ikonostaasin rakenteita ja niiden muotoja. Huomasin, että ikonostaasin pääkaari on äärettömän viehättävä, sillä se kuvaa jollakin tavalla Pyhää Kolminaisuutta kaarien muodossa– puoli ympyrä ylimmäisenä ja sitten neljännesympyrät sivuilla.  Se on minusta äärettömän vaikuttava. Se on tässä kirkossa päämuotona, joka toistuu ikonostaasissa. Halusin toistaa tämän saman muodon myös analogeissa. Koska analogit seisovat kirkkosalissa ikonostaasia alempana, päätin toistaa muodon niin, että se johtaa ylöspäin kohti ikoniseinää ja alttaria. Analogeissa on näin sama kuvakieli”, kuvailee Spitz.

Analogeissa on myös syvällinen teologinen merkitys, jonka huomaa heti kirkon ovella.

”Ensimmäisenä analogeissa kiinnittää huomion puiseen ortodoksiseen ristiin. Se muistuttaa, että olemme kristittyjä ja seuraamme Jeesusta Kristusta, joka on antanut ristillä antanut henkensä meidän edestämme. Meidät on kutsuttu ottamaan ristimme ja seuraamaan elämässämme Kristusta, joka on kuolemallaan voittanut kuoleman. Kuolema koitti ja se koittaa kerran meille kaikille. Elämä täällä ei ole ikuista. Pääsiäisessä meille on kuitenkin annettu iankaikkinen elämä. Analogissa vinosivujen muoto johdattaa analogin taakse, jossa on puinen pääsiäismuna – iankaikkisen elämän vertauskuva”, kuvailee Spitz analogien vahvaa sanomaa.

Analogien takana oleva pääsiäismuna erottuu analogissa väreiltään.

”Löysin verstaalta villisti kuvioitua tammilankkua, jota on vaikea työstää huonekalurakentamisessa. Yhtäkkiä oivalsin, että voin tehdä tästä pääsiäismunan. Näin, kun analogia katsoo takaa, näkee pääsiäismunan. Kirkon ovella näkee ristin, sivuilla näkee ylös johtavan Kolminaisuuden, kun katsoo taakse, tulee lohdutus – pääsiäismuna, ylösnousemus.”

Vahvan sanomansa lisäksi analogit ovat myös käytännöllisiä. Niihin on rakennettu ja viistetty taso, jonka voi vetää ulos ja johon voi helposti näin laittaa kukkia, tuohuksen tai vaikka rukouskirjan.

”Olemme kasvimaan ihmisiä ja meillä on puutarhassamme mehiläistarha ja siksi otin valmistuksessa huomioon myös sen, kuinka ikonin äärelle voi laittaa kukkia, sillä rakastamme kukkia. Pappi voi myös laskea tasolle rukouskirjan.”

Kirkon vahtimestari Tuuli Santakari iloitsee lopputuloksesta.

”Pääsiäisenä analogiin oli helppoa kiinnittää pääsiäiskoristeita. Analogit sopivat harmonisesti kirkkoon ja ovat keränneet jo paljon myönteistä huomiota. Kirkkoon saapuvat matkalilijatkin ovat kiinnittävät huomiota analogeihin ja olemme keskustelleet niiden symboliikasta. Olen kaikkiaan onnellinen, että analogit on valmistettu varta vasten kirkkoomme”.


Hangon kirkossa vietetään 130-vuotistemppelijuhlaa 19.-20.7. (linkki) Heinäkuussa kirkko on lisäksi avoinna heinäkuussa jokaisena päivänä kello 12-15.

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset