Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova piti koskettavan puheen. Se on kokonaisuudessaan kuunneltavissa Digital Palola Oy:n tuottamana tallenteena. Kuva: Anu Miller

6.3.2022

Helsingin ortodoksinen seurakunta järjesti  ortodoksisuuden sunnuntaina 6.3.2022, ristisaaton ja rukouspalveluksen rauhan puolesta Ukrainan tilanteen takia.

Rukouspalveluksen toimitti Haminan piispa Sergei Ukrainan suurlähetystön edessä yhdessä papiston kanssa. Tilaisuudessa olivat läsnä Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo ja Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen, jotka tapasivat ennen rukouspalvelusta Ukrainan suurlähettilään Olga Dibrovan. Suurlähettiläs myös osallistui rukouspalvelukseen ja piti tilaisuuden lopussa puheen, joka on kokonaisuudessaan kuunneltavissa ohessa:

Rukouspalveluksessa oli mukana Kozelštšanin Jumalansynnyttäjän ikoni, joka on Ukrainan Kozelštšanin luostarissa olevan ikonin jäljennös.

Pyhän Kolminaisuuden kirkon kirkkokansa, jota Ukrainan sota erityisesti koskettaa, oli mukana ristisaatossa ja rukouspalveluksessa rauhan puolesta. Pyhän Kolminaisuuden kirkon pappi, rovasti Heikki Huttunen toteaa: ” Pyhän Kolminaisuuden kirkon kirkkokansasta osa on ukrainalaistaustaisia. Monilla, sekä venäläisillä että ukrainalaisilla, on myös sukulaisia rajan molemmin puolin.”

– Kirkkomme on rauhan ja ihmisoikeuksien puolella. Rukous Ukrainan kärsivän kansan puolesta on sitä, unohtamatta, että myös venäläiset asevelvolliset, heidän perheensä ja rauhanaktivistit ja pian koko yhteiskunta ovat tämän sodan uhreja, jatkaa isä Heikki.

Tärkeä asia kokosi ristisaattoon melkein 300 ihmistä, jotka eri kirkoista tullen yhdistyivät yhdeksi yhteiseksi ristisaatoksi Kulosaaren metroasemalla, josta oli lyhyt kävelymatka Ukrainan suurlähetystöön. Paikalle tulijat kiinnittivät suurlähetystön edessä olevaan aitaukseen kukkatervehdyksensä.

Erityislaatuisesta ja koskettavasta tapahtumasta on seurakunta saanut maksutta Digital Palola Oy:n tuottaman videokoosteen suurlähettilään puheen lisäksi.

Päivän tapahtumiin on mahdollista palata oheisen videon ja kuvien välityksellä:

 

Teksti ja kuvat: Anu Miller
Videot: Digital Palola Oy

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset