Vainajien muistopöytä. Kuva: Miro Järnefelt

17.4.2023

Tuomaan tiistaita, jota kutsutaan myös vainajien pääsiäiseksi ja radonitsaksi, on yksi kirkkovuoden tärkeimmistä vainajienmuistelupäivä.

Vainajien pääsiäisenä kirkossa keskitytään ylösnousemuksen ilosanoman viemiseen edesmenneille ihmisille. Kristus on kuolemallaan voittanut kuoleman ja antanut elämän haudassa oleville, kuten pääsiäistroparissa lauletaan. Näin Kristus on muuttanut haudan päätepisteestä portiksi iankaikkiseen elämään.  

Tänä vuonna vietämme Tuomaan tiistaita 18. huhtikuuta. Tänä päivänä ja sen aattona keskitytään edesmenneiden muistamiseen ja kirkoissa sekä haudoilla toimitetaan muistojumalanpalveluksia ja luetaan litanioita.

Jumalanpalveluksia seurakuntamme hautausmaalla Helsingissä

Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa hautausmaan pyhän Elian kirkossa toimitetaan maanantaina 17.4. kello 17 parastaasi-palvelus ja Tuomaan tiistaina 18.4. kello 9 liturgia.  Saman päivän iltana kello 17 toimitetaan vielä yleinen panihida eli vainajien muistopalvelus. Panihidan jälkeen kello 17:30-20 välisenä aikana seurakuntamme pappeja päivystää haustausmaalla. Pappi toimittaa  Tuomaan tiistain litanioita – eli radonitsa-palveluksia – haudoilla omaisten pyynnöstä.

Huomioithan, että Helsingin Kotikirkon maanantain ja tiistain illan ehtoopalveluksia ei toimiteta. Kaikki seurakuntalaiset ovat tervetulleita yhteisiin Tuomaan tiistain jumanpalveluksiin hautausmaan Pyhän profeetta Elian kirkossa Helsingissä.

Hautausmaan yhteystiedot