Hanna Kemppi, Renja Suominen-Kokkonen, Tapio Maljonen ja kirkkoherra Markku Salminen.

22.2.2021

Uspenskin katedraalin ystävät ry toteutti 1.9.2018–31.8.2019 valtakunnallisen keräyksen Uspenskin katedraalin ikonostaasin korjauskuluihin. Yhdistys luovutti sunnuntaina 21.2. keräyksen tuloksena 9082,89 euroa Helsingin ortodoksiselle seurakunnalle ja esitti, että varat käytetään katedraalin Pyhän portin yläpuolella olevien Ehtoollisen asettaminen ja Kristuksen ylösnousemus -ikonien korjaamiseen.

Kirkkoherra Markku Salminen kiitti yhdistystä seurakunnan puolesta ja luovutti arkkipiispa Leon myöntämän Pyhän Karitsan ritarikunnan 1. lk:n mitalin yhdistyksen puheenjohtajana vuosina 2012–2019 toimineelle Renja Suominen-Kokkoselle. Yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Tapio Maljonen vastaanotti yhdistyksen puolesta Uspenskin katedraalin ystäville kirkonkaunistajina yhteisesti myönnetyn piispallisen siunauskirjan. Lisäksi henkilökohtaiset siunauskirjat luovutettiin yhdistyksen rahastonhoitaja Hanna Kempille ja sihteeri Janie Kantoselle kiitoksena merkittävistä rooleista yhdistyksen varainkeruussa ja toiminnassa.

Uspenskin katedraalin ikonostaasi on valmistunut vuonna 1868. Pietarissa suunnitellun ikonostaasin on maalannut taidemaalari Pavel Šiltsov. Rakenteet ovat puuseppämestari Schraderin työtä. Ikonostaasi edustaa venäläistä akateemista maalaustaidetta ja venäläisbysanttilaista muotokieltä. Maalausten esikuvat löytyvät muun muassa Pietarin Iisakinkirkosta ja Moskovan Kristus Vapahtajan kirkosta.

Ikonostaasin konservointi- ja restaurointityöt ovat alkaneet vuonna 2018 ja kestänevät ainakin vuoteen 2024. Konservointityöt on suunniteltu siten, että jumalanpalvelukset voivat jatkua korjausten ajan normaalisti. Konservoinnin rahoitus tulee Helsingin ortodoksiselta seurakunnalta, Suomen ortodoksisen kirkon keskushallinnolta sekä varainkeruulla.

Markku Salminen
Kirkkoherra Markku Salminen otti seurakunnan puolesta vastaan ystäväyhdistyksen lahjoituksen.
Uspenskin ystävät ry toivoo, että lahjoitusvarat kohdennetaan Pyhän portin päällä olevien Ehtoollisen asettaminen ja Kristuksen ylösnousemus -ikonien restaurointiin.
Tapio Maljonen
Sunnuntaina vietettiin myös Kozelštšanin Jumalansynnyttäjän ihmeitätekevän ikonin muistopäivää. Ystäväyhdistyksen puheenjohtaja Tapio Maljonen kävi kunnioittamassa ikonia.

Teksti ja kuvat: Dimitri Tolonen


 

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset