Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen ikoni analogilla Uspenskin katedraalin temppelijuhlassa. Kuva vuodelta 2019. Kuva: Tiina Ryynänen.

13.8.2022

Helsingin ortodoksisen seurakunnan ja samalla Helsingin hiippakunnan ja koko Suomen ortodoksisen kirkon pääpyhäkön, Uspenskin katedraalin temppelijuhlaa eli praasniekkaa vietetään 14.-15.8.

Kirkkovuoden viimeinen suuri juhla, Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian kuolonuneen nukkumisen juhla, muistuttaa meitä pelastustyön saattamisesta loppuun ja tulemisesta kaikkien luotujen osaksi.

Uspenskin katedraalin nimi juontuu kirkkoslaavista ja tarkoittaa Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumista. Katedraalin praasniekkaan huipentuu praasniekkakesä ja päättyy elokuun alussa alkanut Jumalanäidin paasto.

Tänä vuonna juhlajumalanpalvelukset toimittaa Haminan piispa Sergei yhdessä parhaillaan Suomessa vierailevan  Nyerin ja Mount Kenyan piispa Neofitoksen kanssa.

 

Praasniekka alkaa ristisaatolla ja vedenpyhityksellä jo juhlan aattona

Sunnuntai 14.8. kello 16:30 Ristisaatto Uspenskin katedraalilta Katajanokan rantaan, missä toimitetaan vedenpyhitys. Tämän jälkeen ristisaatto kulkee takaisin katedraalin.

Sunnuntaina kello 17 juhlavigilia Uspenskin katedraalissa Haminan piispa Sergein ja Nyerin ja Mount Kenyan piispa Neofitoksen toimittamana. Jumalanpalvelus lähetetään suorana verkkolähetyksenä seurakunnan YouTube-kanavalla.

 

Jumalanpalveluksen jälkeen Uspenskin katedraalin ylätasanteella ja kryptassa kirkkokahvit. Tarjoiluista vastaavat Uspenskin nuoret. Vapaaehtoisella kahvimaksulla voi tukea nuorten pyhiinvaellusmatkan toteutumista.

 

Juhlaliturgia lähetetään myös suorana verkkolähetyksenä

Maantai 15.8. kello 9: 30 juhlaliturgia Uspenskin katedraalissa. Liturgian jälkeen juhlatarjoilu katedraalin kryptassa ja pihapiirissä. Juhlaliturgia lähetetään suorana verkkolähetyksenä seurakunnan YouTube-kanavalle.

 

Juhlapäivän iltana ristisaatto Pyhän Kolminaisuuden kirkolta ja katedraalissa akatistos suomen ja kirkkoslaavin kielillä

Helsingin ortodoksisen seurakunnan pyhäkköjen temppelijuhlia vietetään kesäkuukausina.
Ristisaatto, arkistokuva. Kuva: Miro Järnefelt

Juhlapäivän iltana, 15.8. kello 17 ristisaatto Pyhän Kolminaisuuden kirkolta Uspenskin katedraaliin. Ristisaatossa kannetaan Jumalansynnyttäjän hautakuvaa. Uspenskin katedraalissa toimitetaan Pyhän Kolminaisuuden kirkon ja Uspenskin katedraalin yhteinen jumalanpalvelus, akatistos Jumalansynnyttäjälle kahdella kielellä, suomeksi ja kirkkoslaaviksi. Tilaisuus päättyy noin kello 18:30.

 

Jumalansynnyttäjä Neitsyt Marian siirtyminen Taivasten Valtakuntaan

Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkuminen on kirkkovuoden viimeinen suuri juhla, joka julistaa Kristuksen voittoa kuolemasta. Kirkkovuoden ensimmäinen juhla, Neitsyt Marian syntymä, muistuttaa pelastuksen alusta ja viimeinen juhla, Neitsyt Marian kuolonuneen nukkuminen, puolestaan siitä, että pelastustyö on saatettu loppuun ja tullut kaikkien luotujen osaksi. Jeesuksen Kristuksen äidin, Neitseen Marian, Jumalansynnyttäjän, kuolema kuvataan nimensä mukaisesti nukahtamisena ja sielun siirtymisenä Taivaaseen. Siksi Jumalansynnyttäjän kuolema on juhla.

Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen juhlasta voi lukea lisää muun maussa valtakunnallisessa ortodoksijulkaisussa Aamun Koitossa. Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla tapahtuma kuvataan seuraavalla tavalla:
”Perimätiedon mukaan enkeli Gabriel ilmoitti Neitsyt Marialle tämän luonnollisesta kuolemasta kolme päivää etukäteen. Johannes Teologi, jonka luona Jumalansynnyttäjä asui, kutsui koolle runsaan joukon uskovia tapaamaan Mariaa viimeistä kertaa. Paikalle saapuivat muiden muassa apostolit Tuomasta lukuun ottamatta. Lohdutettuaan läsnäolijoita ja keskusteltuaan apostolien kanssa Jumalansynnyttäjä laskeutui vuoteelleen. Rukoiltuaan maailman puolesta ja siunattuaan läsnäolijat hän oli valmis lähtemään. Silloin itse Kristus ilmestyi paikalle taivaallisten voimien saattelemana. Kuolonuneen nukkumisen ikoneissa Jumalansynnyttäjän sielu kuvataankin lapsena Kristuksen sylissä. Apostoli Tuomaan kerrotaan saapuneen paikalle Neitsyt Marian hautajaisten jälkeen murheellisena myöhästymisestään. Hän pyysi hautaa uudestaan avattavaksi. Hauta kuitenkin oli tyhjä, sillä Jumalansynnyttäjän ruumis oli siirtynyt Taivaaseen.”

 

Juhlan tropari (1. sävelmä): 

Oi Jumalansynnyttäjä, sinä synnyttäessäsi säilytit neitsyyden
ja kuolonuneen nukkuessasi et maailmaa hyljännyt.
Sinä elämän äitinä menit Elämän tykö
ja rukouksillasi päästät kuolemasta meidän sielumme.


Huomioithan, että Uspenskin katedraaliin on esteetön pääsy. Kirkkoon pääsee esteettömästi pääovilta pyörätuolihissin ansiosta. Myös kryptaan on esteetön pääsy.

Kategoriat Uutiset