Kuoro valmistautuu parhaillaan perustajansa Peter Mirolybovin sävellyksiin perustuvaan muistokonserttiin.

15.10.2019

Jos mieskuorossa laulaminen kiinnostaa, niin Uspenskin katedraalin mieskuoro on varteenotettava vaihtoehto. Kiinnostuneet voivat olla yhteydessä kuoronjohtaja Elia Pietariseen tai tulla kuoron harjoituksiin. Tarkemmat yhteystiedot löytyvät jutun lopusta.

Uusilta laulajilta edellytetään kykyä laulaa osana kuoroa ja halua sitoutua mieskuoron harjoitusaikatauluun. Vastineeksi Pietarinen lupailee ”aivoja kehittävää tekemistä hyvässä seurassa”. Kuoroon ovat tervetulleita kaikki 16-99 vuotiaat miehet. Kielitaitokaan ei muodostu esteeksi, sillä slaavinkieliset laulujen tekstit translitteroidaan selkoteksteiksi.

Tällä hetkellä kuoro valmistautuu perustajansa Peter Mirolybovin sävellyksiin perustuvaan muistokonserttiin ensi vuoden alkupuolella. Lisäksi kuoro osallistuu joihinkin jumalanpalveluksiin ja esiintyy perinteitään vaalien Helenan hoivakodin asukkaille.

Uspenskin katedraalin mieskuoro r.y. syntyi vuonna 1983, kun Savonlinnan oopperajuhlien konsertteihin valmistautuvat katedraalin mieslaulajat perustivat yhdistyksen.

Mieskuoron juuret ulottuvat kuitenkin syvemmälle. Uspenskin katedraalin kuoronjohtaja dir. cant. Peter Mirolybovilla (1918-2004) oli tapana ajoittain laulattaa jumalanpalveluksia pelkillä miesäänillä. Tästä innostuneena Uspenskin katedraalin mieslaulajat pitivät oman konsertin 1974, tuottivat äänilevyn seurakunnan 150-vuotisjuhlavuonna 1977 ja konsertoivat Tukholmassa 1980.

Kirkkoslaavi kuuluu perinteisiin

Vuodesta 1983 yhdistysmuotoisena toimiva kuoro pyrki Mirolybovin johdolla vaalimaan lauluperinteitä, joita Uspenskin katedraalissa on noudatettu sen valmistumisesta saakka. Niihin on olennaisena osana kuulunut kirkkoslaavi, joka oli toistasataa vuotta (1868-1990) katedraalin ensisijaisena jumalanpalveluskielenä. Kuoron ohjelmistossa oli myös suomenkielisiin teksteihin sävellettyä ortodoksista kirkkomusiikkia ja joitakin hengellisiä lauluja.

Kun kuoron perustaja Peter Mirolybovin siirtyi sivuun taiteellisen johtajan tehtävistä, kuoroa johti vuosina 2002-2010 Aleksij Mirolybov, joka jatkoi isänsä aloittamaa slaavinkielisen kirkkolaulun perinteen vaalimista. Kuoron pitkäaikaisena solistina oli ollut hovilaulaja Nicalai Gedda.

Vuosina 2012-2016 kuoronjohtajana toimi Jari Ketola ja kuoroon liittyi nuoria laulajia. Mieskuoro osallistui jumalanpalveluksiin pääkaupunkiseudun ortodoksisissa kirkoissa sekä lauloi erilaisissa tilaisuuksissa ja konserteissa.

Kuoro teki matkoja Viron Värskaan, Tarttoon ja Narvaan, ja osallistui niissä paikallisten kirkkojen jumalanpalveluksiin. Vuoden 2016 heinäkuussa kuoro lauloi radioidun juhlaliturgian Heinävedellä Lintulan luostarissa.

Yhteystiedot:

Kuoronjohtaja Elia Pietarinen, puh. 044 206 3327 ja sähköposti: ilja.pietarinen@gmail.com.

Kuoroharjoitukset ovat torstaisin klo 18:00-20:00, ja niitä edeltää kahvitarjoilu kello 17:30.

Osoite: Pyhän Helenan säätiö, Hämeentie 55, 00580 Helsinki

Kategoriat Uutiset