Helsingin ortodoksisen seurakunnan ja Suomen ortodoksisen kirkon paikallispyhä Aleksander Hotovitski kanonisoitiin Venäjän ortodoksisen kirkon toimesta vuonna 1994. Kuva: Anu Miller

19.8.2021

Uspenskin katedraalin kryptakappeliin kokoontui tänään klo 8 alkaen kirkkokansaa viettämään kappelin praasniekkaa. Vedenpyhityksen jälkeen oli vuorossa liturgia, jonka toimitti rovasti Teo Merras. Diakonina toimi ylidiakoni Juha Lampinen ja kanttorina Varvara Merras-Häyrynen.

Isä Teon puheen aiheena oli marttyyrius. Usein se mielletään kuolemaksi tärkeäksi pitämänsä asian puolesta, mutta se tarkoittaa myös todistamista, tässä tapauksessa Kristuksesta todistamista. Isä Teo muistutti pappismarttyyri Aleksander Hotovitskin, jonka muistolle kryptakappeli on pyhitetty, merkityksestä Helsingin ortodoksiselle seurakunnalle. Hän muun muassa perusti Ortodoksiviestin, jonka viimeinen numero 5/2021 ilmestyy tässä kuussa 26.8. Hotovitski toimi Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherrana vuosina 1914‒1917, ja hän oli seurakuntalaistensa keskuudessa rakastettu pappi. Kuuntele kun pastori Mikko Leistola kertoo pappismarttyyri Hotovitskista ja kryptakappelista oheisella videolla.


Rovasti Teo Merras


Papit vihmoivat kirkkokansaa pyhitetyllä vedellä.

 

Teksti ja kuvat: Anu Miller

Kategoriat Kirkkovuosi Uutiset