Uspenskin katedraalin bassokello on Suomen toiseksi suurin. Kuva: Vlada Wahlstén

7.5.2022

Seurakuntamme ja samalla koko Suomen ortodoksisen kirkon pääpyhäkön Uspenskin katedraalin kirkonkellot ovat uudistuneet pääsiäiseksi. Kirkonkellotornissa on suuresta viikosta lähtien tehty pientä saneerauskorjausta ja viritetty kelloja.

Kirkonkelloteknikko Supavit Nummelin on rakentanut uuden kirkonkellojen soittopisteen. Samalla Nummelin on korjannut haljenneen kellon sekä asentanut joitakin uusia kelloja katedraaliin. Nummelin on muun muassa lainannut seurakunnalle kaksi pientä Jaroslavin kelloa. Tavoitteena on parantaa kellojen sointia, oikeassa vireessä pysymistä ja helpottaa kellojen soittamista.

Uspenskin katedraalin kellojen soittopöytä on nyt laitettu kuntoon.

Uspenskin katedraalin kirkonkellojen soittamisesta vastaavat katedraalin vahtimestarit.

Katedraalin kellojen viritys on saatu toukokuun alussa tältä osin valmiiksi.

– Kellot ovat nyt hyvässä vireessä ja soittokunnossa. Alkuviikosta asensin vielä pikkukellojen soittokapulan ja säädin vaijereiden vanttiruuveja.

Vuoden kuluttua katedraalin kellotornissa toteutetaan suurempi remontti ja samalla tarpeen mukaan uusitaan ja uudistetaan laajemmin kirkonkelloja.

– Nyt toteutimme eräänlaisen hätäkorjauksen. Vasta vuoden kuluttua tehdään varsinainen korjaus. Aika nakertaa ja heikentää materiaalia, myös kirkonkelloja. Työ tulee suunnitella hyvin ja tarvittavat tilaukset ja valmistelut vievät aikaa. Hulehdin, että tänne tulee vain parasta laatua, onhan tämä ortodoksinen pääkirkko, katedraali, korostaa Supavit Nummelin.

Nummelinille kyse on kunnian ja sydämen asiasta. Hän on korkeasti koulutettu kirkonkelloteknikko ja myös tunnettu alan harrastaja.

Uspenskin katedraalissa on kaiken kaikkiaan 9 kelloa. Katedraalin suurin kello on myös Suomen toiseksi suurin kirkonkello.

Uspenskin katedraalin kellojen virittäminen on osa laajempaa urakkaa, jonka aikana kaikkien seurakuntamme pyhäkköjen kirkonkellot käydään läpi ja viritetään sekä korjataan tai asennetaan uudet tarpeen mukaan. Hämeenlinnan kirkon kellot on jo uudistettu alkuvuonna. Samoin Hyvinkään kirkolle on hankittuna uudet kirkonkellot. Porvoon ja Hangon kirkkojen kellot käydään läpi vielä tämän vuoden aikana. Seurakunnalla on kaiken kaikkiaan 21 pyhäkköä, jotka sijaitsevat 44 kunnan muodostamalla seurakunnan alueella.

Edellisen kerran katedraalin kelloja viritettiin katedraalin kupoleiden kultauksen yhteydessä vuosina 2004-2007. Tällä hetkellä katedraalissa on myös käynnissä ikonostaasin vuosia kestävä korjaus- ja konservointihanke. Katedraalin laaja sähkösaneeraus on viimeisiä viilauksia vaille valmis. Viimeisimpiin katedraalin korjaustöihin on kuulunut lisäksi keskuskupolin tähtikuviokaton konservointi vuosina 2015–2016.

Kellojen virittäminen laulamalla, näyttökuva

Supavit Nummelin virittää Uspenskin katedraalin kelloja myös laulamalla.

Kirkkaalla viikolla Supavit Nummelin pääsi kellojen virittämisen ohessa myös esittelemään kelloja 9-vuotiaalle Max Känsälälle, jonka pitkäaikainen unelma toteutui ja hän pääsi soittamaan katedraalin kelloja pääsiäisen kunniaksi. MTV3 teki tästä loppukevennyksen, ja sen voi katsoa tästä.

Kuva MTV loppukevennyksestä, jossa Max Känsälä soittaa Uspenskin katedraalin kelloja pääsiäisen kunniaksi.

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset