7.6.2018

Uspenskin katedraali on ollut osa Helsingin kaupunkikuvaa lähes puolitoista vuosisataa. Venäläisbysanttilainen katedraali on merkittävä arkkitehtoninen kokonaisuus ja yksi Helsingin näyttävimmistä tunnuksista. Katedraali on toiminut ihmisten keskellä ja ihmisiä varten palvellen kaupunkilaisia ja pyhiinvaeltajia koko historiansa ajan.

Uspenskin katedraali on myös erottamaton osa Helsingin kaupungin historiaa.

– Tuhansille helsinkiläiselle katedraali on oma rakas jumalanpalveluselämän keskus. Yhä useammalle matkailijalle se on kiehtova vierailukohde, jossa voi kokea Helsingin historian kerroksellisuutta ja ihailla upeaa arkkitehtuuria, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kirjoittaa tervehdyksessään seurakuntalaisille ja kaikille katedraalin ystäville.

Uspenskin katedraalin merkkivuoden juhlinta jatkuu Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta, kun katedraalin ovet avautuvat kaupunkilaisille. Juhlapäivän ohjelmassa kuullaan opastuksia ja ilta huipentuu Akatistos-palvelukseen Jumalansynnyttäjälle.

Tutustu Uspenskin katedraalin Helsinki-päivän ohjelmaan

Minun Uspenskini

Helsinki-päivänä käynnistyy myös Minun Uspenskini -kirjoitussarja. Viiden kirjoituksen sarjassa viisi mielenkiintoista kaupunkilaista kertoo Uspenskin katedraalin merkityksestä itselleen. Kirjoituksia julkaistaan kesä-elokuussa aina katedraalin juhlavuoden huipennukseen.

Uspenskin katedraali on monelle tärkeä paikka. Mitä Uspenski merkitsee sinulle? Minkälainen on sinun Uspenskisi? Jaa kokemuksesi juhlavuoden aikana Instagramissa ja Twitterissä aihetunnisteella #uspenski150 ja liity Uspenskin katedraalin Helsinki-päivän Facebook-tapahtumaan

Kuva: Miro Järnefelt