20.4.2020

Panihida Uspenskin katedraalista verkkolähetyksenä 20.4. kello 17. Palveluksesta jää taltiointi ensiesityksen jälkeen.

Perinteisesti Tuomaan tiistai kokoaa ihmisiä yhteen kirkkoon ja haudoille, joilla toimitetaan muistopalveluksia, panihidoja tai litanioita eli rukoispalveluksia edesmenneiden muistolle.  Tänä vuonna koronaviruspandemian vuoksi hautausmaalla ei kuitenkaan kokoonnuta yhteisesti, ja jumalanpalvelukset toimitetaan suljetuin ovin.

Vainajien muistopalvelus eli panihida lähetetään verkkolähetyksenä Uspenskin katedraalista Tuomaan tiistain aattona 20.4. kello 17. Jumalanpalvelus on katsottavissa seurakunnan YouTube-kanavalla sekä suoraan yllä olevasta kuvakkeesta.

Hautausmaan Profeetta Elian kirkossa toimitetaan liturgia Tuomaan tiistaina 21.4. kello 9. Jumalanpalveluksen toimittaa pastori Juha Hirvonen. Jumalanpalvelukseen voi osallistua kirkon Facebook-sivun kautta, jolle jumalanpalvelus lähetetään suoratoistona. Linkki Profeetta Elian kirkon Facebook-sivulle. 

Lisäksi hautausmaalla päivystää kaksi seurakunnan pappia 21.4.  kello 12-15 välisenä aikana ja he voivat pyynnöstä toimittaa yksittäisiä lyhyitä rukouspalveluksia eli litanioita. Edesmenneitä läheisiään voi hyvin muistaa myös kotona esimerkiksi osallistumalla jumalanpalvelukseen verkon kautta, sytyttämällä tuohuksen ja lukemalla rukouksen.

Vainajien pääsiäisenä kirkossa keskitytään ylösnousemuksen ilosanoman viemiseen edesmenneille ihmisille. Kristus on kuolemallaan voittanut kuoleman ja antanut elämän haudassa oleville, kuten pääsiäistroparissa lauletaan. Näin Kristus on muuttanut haudan päätepisteestä portiksi iankaikkiseen elämään.  

”Tänään on sielujen kevät, sillä kolmantena päivänä auringon tavoin haudasta loistanut Kristus on karkottanut meidän syntiemme synkeän talven. Ylistäkäämme veisuin häntä, sillä hän on kunnioitettu.” (Aamupalveluksen kanonitropari)

Tuomaan sunnuntaista voi lukea Suomen ortodoksisen kirkon sivuilta pastori Tuomas Kallosen tekstin: Apostoli Tuomaan sunnuntai 19. huhtikuuta. 

 

Kategoriat Uutiset