Praasniekka on pyhäkön vuoden tärkein juhla pääsiäisen jälkeen. Pyhien Mirhantuojien kappelissa juhlat yhdistyvät. Kuvituskuva: Vlada Wahlstén

27.4.2022

Espoon Trapesan Pyhien apostolienvertaisten mirhantuojien kappelin praasniekkaa eli temppelijuhlaa vietetään huhti- ja toukokuun vaihteessa mirhantuojien sunnuntaina 1.5..

Kappelissa juhlitaan kahden vuoden tauon jälkeen yhdessä Kristuksen ylösnousemusjuhlaa, pääsiäistä sekä kappelin nimikko- ja vuosijuhlaa.

Temppelijuhlassa myös toivotetaan tervetulleeksi Filoksenia ry:n uusi pääsihteeri Martta Pietarinen, joka aloitti työnsä huhtikuun alussa.

Tänä vuonna temppelijuhlan ruoan valmistavat Trapesassa toimivat muslimiystävät vastavuoroisena kiitoksena siitä, että kristityt kutsuivat muslimit iftar-aterialle pari viikkoa sitten.

– Tämä kaunis tapa on opittu Egyptistä. Arvostamme sitä lämpimästi puolin ja toisin. Uskontojen ja kulttuurien juhlat ovat tärkeä osa Trapesan työtapaa. Koko kaksikymmentävuotisen palvelunsa ajan Trapesa on ollut kohtauspaikka ihmisten kokonaiselle elämälle – niin kotoutumisen, koulutuksen, työelämän kuin arjen ja juhlan asioissa. Kotoutuminenhan on vastavuoroista – se koskee niin uusia tulokkaita kuin maamme vanhempia asukkaita ja väestöryhmiä. Ylisukupolvisuus on yksi avainsanoista. Niin nuoret ja vanhat, vauvat, teinit ja mummit ja ukit ovat tervetulleita mukaan, , kertoo seurakuntamme venäjänkielisestä seurakuntatyöstä vastaava pappi rovasti Heikki Huttunen.

Isä Heikki Huttunen toimii Filoksenia ry:n hallituksen puheenjohtajana, ja hän toimittaa viikonvaihteessa kappelin juhlajumalanpalvelukset.

– Juhlaamme varjostaa nyt sota lähinaapurissa. Rukoilemme rauhaa Ukrainaan ja seisomme joukossamme olevien ukrainalaisten tukena. Trapesan työssä sodan vaikutukset tuntuvat monella tapaa, ja valmistaudumme myös tuleviin vaikutuksiin, kertoo isä Heikki.

Ukrainalaiset pakolaiset ovat löytäneet apua ja tukea Trapesan kansainvälisestä avoimesta olohuoneesta, ja heidän määränsä odotetaan myös kasvavan.

 

Kaikille avoimen temppelijuhlan ohjelma:

Lauantaina 30.4. kello 18 ehtoopalvelus

Sunnuntaina 1.5. kello 10liturgia, ristisaatto ja vedenpyhitys Espoon joen rannassa

Liturgian jälkeen noin kello 12.30 praasniekkajuhla. Ohjelmassa yhteinen ruokailu ja iloista yhdessäoloa.

Filoksenian ja Trapesan kappelin internetsivut

Trapesan kappeli


Filoksenia ja Kansainvälinen Olohuone Trapesa – seurakunta tukenut kotoutumista, edistänyt vieraanvaraisuutta ja suvaitsevaisuutta

Filoksenia ry on sosiaali- ja terveysalan järjestö, joka on työskennellyt hyvinvoinnin ja kulttuurien välisen yhteistyön eteen vuodesta 1996 lähtien. Työ alkoi suurisydämisten suomalaisten halusta auttaa vähäosaisia. Monilla heillä oli oma emigrantti- ja evakko-tausta. Neuvostoliiton romahdettua myös perheet hajosivat ja kuukausilahjottajat keräsivät varoja ja varusteita auttaakseen Pietarin katulapsia.

Alkuperäiseltä nimeltään järjestö oli Ortodoksinen lähimmäishuolto; Filokseniaksi nimi vaihdettiin 6.9.2000, kun aloitettiin kotimaan toiminta. Auttamistyöhön Suomessa perustettiin kansainvälinen toimintakeskus Trapesa, joka on sijainnut Espoon keskuksessa reilut parikymmentä vuotta.

Filoksenia tarkoittaa vieraanvaraisuutta, mikä on vastakohta sanalle ksenofobia, muukalaispelko.  Tavoitteena on lisätä erilaisuuden näkemistä voimana ja rikkautena, luoda yhteenkuuluvuuden kokemuksia sekä edistää tasa-arvoa.

Toiminnan sydän on Trapesa, jossa järjestetään juhlia, kulttuuritapahtumia, koulutus- ja keskustelutilaisuuksia sekä tarjotaan asiointineuvontaa ja tukea elämän vaikeuksissa. Sana Trapesa tulee myös kreikan kielestä, ja se tarkoittaa yhteistä pöytää, jonka äärellä jaetaan kokemuksia, tarinoita, ruokaa, tietoa, rohkaisua ja ystävyyttä.

Päärahoittajat ovat Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustusosasto STEA (entinen RAY) ja Espoon kaupunki. Lisärahoituksia saadaan vuosittain kulttuurisäätiöiltä ja muilta tahoilta.

Ortodoksinen kirkollishallitus ja Helsingin ortodoksinen seurakunta tukevat diakonista auttamistyötä, Pyhien apostoleinvertaisten mirhantuojain kappelin toimintaa ja kehittämistyötä eri kohderyhmien parissa.

Trapesan toiminta ja ovet on avoinna kaikille kielille, katsomuksille ja kulttuureille, missä kohtaamiset tapahtuvat itseä ja toisia kunnioittaen.

Kansainvälinen olohuone Trapesa on avoinna seurustelua, ajanvarauksia, oleskelua ja päivätoimintaan osallistumista varten maanantaista torstaihin klo 10.00-16.30.

Kategoriat Uutiset