Espoon alueen pappi Petri Korhonen vihmoo pyhitetyllä vedellä kirkkokansaa. Tapiolan kirkon 25-vuotisjuhlaa vietettiin aurinkoisessa säässä. Ristisaatto kulki merenrantaan, missä toimitettiin vedenpyhitys. Olennainen osa ristisaattoa oli vedellä vihmominen. Kuva: Joel Eklöv

14.8.2023

Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkko täytti elokuussa neljännesvuosisadan.

25-vuotisjuhlan viettäminen aloitettiin ja pääjuhlaa vietettiin viikonloppuna 5.-6.8, kun kirkossa toimitettiin jumalanpalvelukset.

Pääjuhlan yhteydessä 6. elokuuta Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo myönsi piispallisen siunauskirjan Tommi Ilmoselle, Kim Kilpiselle ja Joonas Virolaiselle, jotka ovat vuosia tehneet sitoutunutta työtä rakkaudella kirkkoamme kohtaan niin Tapiolassa kuin seurakunnan päätöselimissä.

Piispallisen siunauskirjan saaneet (vas.) Kim Kilpinen, Joonas Virolainen ja Tommi Ilmonen yhteiskuvassa arkkipiispa Leon (keskellä) kanssa liturgian päätteeksi. Kuva: Andreas Salminen

 

Juhlaan osallistunut arkkipiispa Leo piti 6.8. liturgian jälkeen puheen, jossa hän muisteli Tapiolan kirkon perustamiseen ja sen rakentamiseen liittyviä vaiheita hänen myös itsensä ollessa asiassa aktiivisesti mukana. Isä Esipaimen muistutti, kuinka nykyisillä seurakuntalaisilla on oikeus, vastuu ja velvollisuus viedä eteenpäin aiemman sukupolven meille jättämää perintöä ja kirkon toiminnassa onkin edelleen mukana useita tuolloin aktiivisia jäseniä.

Espoon alueen pappi Petri Korhonen osoitti sanansa aktiiviselle ja monimuotoiselle yhteisölle: ”Tapiolassa kirkon ovet ovat aina auki kaikille tulijoille. Yhteisössämme näkyy, että kaikki taustat ja ikäryhmät otetaan aina lämmöllä vastaan.”

Espoon ortodoksit ry:n puheenjohtaja Kati Räihä-Valentza jatkoi vastuusta ja velvollisuudesta: ”Jokainen meistä on oman aikansa tämän yhteisön jäsenenä ja voimme olla vain kiitollisia kaikille niille, jotka vapaaehtoisesti uurastivat sen eteen, että meillä ei ole vain oma kirkko vaan myös upeat maalaukset, jotka valmistuivat seurakuntalaisten myötävaikutuksella 10 vuotta kirkon rakentamisen jälkeen. Pitäkäämme jatkossakin niin ovemme kuin sydämemme auki kaikille tulijoille. Etsikäämme toisistamme yhtäläisyyksiä, eroavaisuuksia kunnioittaen.”

Kirkkokansaa siunattiin koko praasniekan ajan erinomaisella säällä ja juhlaa saatiin viettää kirkon pihalla. Juhlassa päästiin nauttimaan myös monimuotoisesta musiikkitarjonnasta:

5.8. praasniekkajuhlassa esiintyivät laulaja Vilma Talvitie, kitaristi Repkat Parhat, hanuristi Christoffer von Bonsdorff ja rumpali Murat Ermutlu.

Sunnuntaina 6.8. juhlassa esiintyi myös Shaika Balalaika. Lisäksi Meri-Sofia Lakos ja Evangelos Velentzas soittivat kreikkalaisia sävelmiä.

Kirkon temppelijuhlapäivänä 9.8. kirkossa toimitetaan vielä ehtoopalvelus, jonka jälkeen ikonimaalari Alexander Wikström esitteli maalaamiaan kirkon seinä- ja kattomaalauksia. Tämän lisäksi temppelijuhlapäivänä avautui Espoon Kulttuurikeskuksessa  Ortodoksikirkko 25 vuotta Espoossa valokuvanäyttely. Valokuvanäyttely on avoinna aina 27.8. saakka. Näin kirkon juhla jatkuu koko elokuun ajan.

Monia armorikkaita vuosia Tapiolan kirkolle ja pyhäkköyhteisölle!

Kuvat: Joel Eklöv